Deutsche Bahn prodaje DB Schenker

Deutsche Bahn i nemačka vlada dogovorili su se da prodaju DB Schenker, podružnicu DB-a koja se bavi logistikom. Prodaju bi već ove godine mogao da odobri nadzorni odbor DB. O ovoj odluci se raspravljalo od izbora kancelara Šolca prošlog decembra, uz podršku Zelenih i Slobodnih demokrata (FDP).

DB Schenker se trenutno procenjuje na između 12 i 20 milijardi evra. Međutim, s obzirom na trenutnu globalnu ekonomsku situaciju, na proračune će verovatno uticati rat u Ukrajini i posledična energetska kriza.

Banke će verovatno početi da dobijaju predloge o procesu prodaje u narednih nekoliko meseci. Zbog toga je verovatno da će banke moći da zakazuju sastanke već u decembru pre nego što proces pre marketinga počne 2023. Štaviše, izvori su rekli Rojtersu da nema žurbe sa prodajom, koja bi se mogla održati i 2024. putem direktne prodaje ili javne ponude.

DB Schenker i njegova novija istorija

DB je kupio Schenker 2002. i postao DB-ova logistička podružnica 2007. Tokom proteklih nekoliko godina, Schenker je doživeo neke kontroverze. Kompanija je 2016. godine osuđena za mito u Rusiji između 2010. i 2012. godine. Kompanija je 2020. optužena za nepravedan damping cena tokom pandemije Covid-19. Međutim, u DB Schenker-u negiraju ove poslednje optužbe.

DB Schenker, sa sedištem u Esenu, ima 75.000 zaposlenih širom sveta i čini više od trećine prihoda Deutsche Bahn-a. U prvoj polovini 2022. godine poslovanje je ostvarilo operativni profit od skoro 1,2 milijarde evra.

izvor: railfreight.com

foto: trans.info

Pročitajte i...