DB Schenker podržava Porsche GT4 e-Performance Tour

DB Schenker i Porsche Motorsport će preduzeti važan korak ka klimatskoj neutralnosti pokretanjem globalne demonstracione turneje za prototip trkačkog automobila GT4 e-Performance na električni pogon.

DB Schenker je organizovao održivo logističko rešenje za putovanje električnog trkačkog automobila oko sveta, uključujući zaustavljanja na odabranim trkačkim lokacijama.

Između ostalog, za obilazak će se koristiti samo ekološki najprihvatljiviji načini transporta, koji će preći 13.000 kilometara. GT4 e-Performance Tour počeće krajem januara legendarnom GP trkom na ledu u Zell am See u Austriji. Nakon toga, električni trkački automobili će se na održiv način transportovati brodovima, železnicom i kamionima na druge događaje u Evropi, SAD i Aziji.

„Ovo partnerstvo nam omogućava da zajedno napravimo veliki korak napred na putu ka zelenoj mobilnosti – veoma se radujemo rešavanju ovog izazova i imamo prava rešenja da osiguramo da ćemo biti uspešni“, kaže DB Schenker izvršni direktor Jochen Thewes. „Tokom turneje, moći ćemo da istaknemo napredak koji smo postigli razvojem ekološki prihvatljivih transportnih i logističkih rešenja širom sveta.“

DB Schenker i Porsche su čvrsto ugradili održivost u svoje korporativne strategije. Na primer, međunarodni provajder logističkih usluga postavio je sebi cilj da postane vodeći svetski provajder zelenih logističkih rešenja i stoga je idealan partner za Porsche GT4 e-Performance Tour.

Prilagođeno logističko rešenje za GT4 e-Performance Tour uključuje ekološki i bez emisija železnički transport konceptnih vozila i transport sa potpuno električnim kamionima i brodovima na pogon morskih biogoriva. Ovo poslednje se uglavnom sastoji od goriva napravljenih od korišćenog metil estra jestivog ulja (UCOME). Štaviše, DB Schenker planira da iskoristi svoju poziciju partnera za turneju kako bi zainteresovao nove ciljne grupe za zelenu logistiku.

„Oduševljeni smo što smo uspeli da uključimo DB Schenker kao partnera za našu logistiku u motosportu,“ kaže Barbara Frenkel, članica Izvršnog odbora Porsche-a, odgovorna za nabavku, a takođe i ko-inicijator sportskog automobila proizvođačeva strategija održivosti. „Zajedno želimo da generišemo dodatni zamah za održivost i održiva rešenja. Porsche ima ambicioznu strategiju održivosti koju sprovodimo sa našim dobavljačima. Sada preduzimamo korake kako bismo naš lanac vrednosti do 2030. godine učinili neutralnim ugljenikom, a to takođe uključuje obezbeđivanje ugljen-neutralnog radnog veka za buduće modele sa električnim baterijama.”

Prototip za potpuno električne moto sportove kupaca

GT4 e-Performance će omogućiti Porsche-u da kupcima u budućnosti pruži opciju motosporta sa potpuno električnim trkačkim automobilima. Strategija ovde koristi tehnološke komponente u konceptnom automobilu IAA Mission R, koji je Porše predstavio 2021. godine kao viziju budućnosti. Ipak, kompanija je to sada učinila stvarnošću. Karoserija vozila je napravljena, između ostalog, od kompozitnih materijala na bazi prirodnih vlakana. Prototip, koji nije na prodaju, biće predstavljen fanovima i timovima potencijalnih kupaca širom sveta kojima će se diviti tokom turneje. Međutim, električni trkački automobil će takođe prikupiti dragocene podatke tokom turneje, omogućavajući Poršeu da stekne nova znanja za upotrebu u budućnosti – i to ne samo za moto-sport.

Globalna turneja će početi prestižnom GP trkom na ledu u Zell am See-u od 27. do 29. januara 2023. Nakon toga će se preseliti u SAD, gde će inovativno konceptno vozilo učestvovati na čuvenoj Velikoj nagradi Long Biča u aprilu i drugim trkama. Zatim ide na azijsko-pacifičku regiju za niz događaja u drugoj polovini godine.

DB Schenker-ov cilj: Čista logistika

Kao pionir u oblasti inovativnih logističkih rešenja, DB Schenker je sebi postavio cilj da postane vodeći svetski provajder zelenih logističkih usluga. Kompanija kontinuirano ulaže u obnovljive izvore energije i ekološki prihvatljive proizvode za svoje kupce kako bi postigli svoj ambiciozni cilj osiguranja klimatske neutralnosti do 2040. godine. Kompanija takođe planira da postigne potpunu transparentnost održivosti 2023. „Verujemo da moramo da nastavimo naš pionirski rad i da idemo još dalje u oblasti čiste logistike – i obezbediti doslednu i transparentnu komunikaciju iu ovom pogledu“, kaže Theves.

izvor: logistics-manager.com foto: motorsports.porsche.com

Pročitajte i...