DB Schenker obustavlja usluge drumskog teretnog saobraćaja Evropa-UK

Odluka DB Schenkera da obustavi usluge drumskog prevoza u Velikoj Britaniji „srušiće se kao olovni balon“, usred sve jačih kritika na račun postupanja multinacionalnih špeditera sa procesima nakon Bregzita. DB Schenker sa sedištem u Nemačkoj juče je kupcima putem e-pošte saopštio da će obustaviti isporuke kopnenog prevoza u Veliku Britaniju kao odgovor na „ogromne birokratske propise“. U e-pošti, obaveštavano je kupce da će „odložiti sve do daljnjeg“.

DB Schenker je identifikovao značajne probleme u vezi sa novim carinskim formalnostima koje se primenjuju na pošiljke između EU i Velike Britanije kao rezultat Bregzita“, navodi se u izjavi.

Samo oko 10% carinskih dokumenata predatih za pošiljke koje je DB Schenker dobio nalog za isporuku bilo je kompletno i bez grešaka. Većina dokumenata je nepotpuna i / ili sadrži greške. Zaposleni u DB Schenker-u, koji su posebno obučeni za Bregzit, na raspolaganju su vam non-stop kako bi pomogli kupcima u ispravnom popunjavanju potrebnih carinskih dokumenata. Ipak, svaka pošiljka praćena nepotpunim i/ili pogrešnim carinskim dokumentima odlaže odlazak povezane pošiljke sa punim utovarom. Pošiljke koje nisu pravilno deklarisane ne mogu se isporučiti na odredišta. “

Odluka brzo sledi za DPD-om, koji je prošle nedelje objavio da obustavlja isporuke na putevima u UK i Republiku Irsku.

Optužujući nove granične postupke i dodatne carinske papire potrebne za pakete koji su vezani za Evropu, kompanija je rekla da nije u stanju da se nosi sa dodatnim pritiskom na vreme okretanja i tranzita.

Dalje, reklo je da će vratiti oko 20% primljenih paketa jer su poslati sa netačnim ili nepotpunim podacima.

Iako se čini da su obe kompanije krivicu prenele na druge, postavljaju se pitanja o spremnosti većih špeditera i dostavnih kompanija, pri čemu jedan izvor napominje: „Znamo da će biti potrebni dodatni papiri za godinu dana“.

Drugi izvor navodi da: „DB-ova odluka je pomalo dramatična; spustiće se kao olovni balon. Ima mnogo kupaca u mnogim sektorima.

U saopštenju nakon curenja e-pošte, DB Schenker je rekao da će isporučiti „što je brže moguće“ sve već prihvaćene pošiljke, ali je ponovio da neće moći da prihvati nove pošiljke za otpremu u Ujedinjeno Kraljevstvo.

izvor@foto: loadstar.com

Pročitajte i...

One Thought to “DB Schenker obustavlja usluge drumskog teretnog saobraćaja Evropa-UK”

  1. […] Bregzit je povećao troškove prevoza robe. Spot stope za last-minute pošiljke preko Kanala bile su gotovo deset puta veće na kraju 2020. godine nego na kraju 2019. Takođe je zabeležen pad kapaciteta širom Evrope na linijama do i iz Velike Britanije, što je potom povećalo rast stope drumskog prevoza tereta. Na relaciji Francuska – Velika Britanija, koja jasno reflektuje efekte Bregzita, kapacitet drumskog transporta prošlog meseca dostigao je dvogodišnji minimum, opavši za 22% u odnosu na novembar, dok su cene porasle za 51% na godišnjem nivou. Zbog izazova koje predstavljaju papiri, carinske deklaracije i povećane cene, neki operatori drumskog transporta i logistike, uključujući DB Schenker i DPD, odlučili su privremeno obustaviti usluge u Velikoj Britaniji (više o tome pročitajte ovde). […]

Comments are closed.