DB Schenker je postao pionir održive logistike rezervnih delova

„Mi smo prvi globalni logistički provajder koji nudi isporuku rezervnih delova putem 3D štampanja. Proizvodi iz našeg virtuelnog skladišta dostupni su u vrlo kratkom roku i proizvode se tačno tamo gde su potrebni“, rekao je izvršni direktor DB Schenker-a Jochen Thewes na prvoj konferenciji Product Show globalne organizacije.

Virtuelno skladište smanjuje troškove isporuke, skraćuje vreme isporuke i štiti životnu sredinu. „Ovo pokazuje šta logistika budućnosti može da učini za kupce. Cilj je da se izbegne nepotrebno skladištenje i da se lanci snabdevanja učine još stabilnijim i fleksibilnijim“.

Suočeni sa sve većim izazovima u globalnoj logistici, digitalne inovacije poput isporuke rezervnih delova putem 3D štampanja stvaraju stvarnu dodatnu vrednost za kupce u mnogim oblastima. „Želimo da skratimo razdaljine i istovremeno da proizvodi budu dostupni brže i jeftinije. Da bismo to postigli, u potpunosti smo posvećeni digitalnim inovacijama“, objasnio je Teves.

U pilot projektima, DB Schenker je već uspešno testirao virtuelno skladište, dizajnirano za kupce sa tržišta mašinstva, automobilske industrije i železničkog transporta. Delovi kao što su ručke, obloge i kućišta proizvodili su se po zahtevu bliskih kupaca. Bez prethodne proizvodnje i skladištenja, proizvodnja na zahtev smanjuje troškove kapitalnih obaveza. Nova Schenker usluga sa virtuelnim skladištem sada se nudi širokom spektru kupaca širom sveta.

DB Schenker blisko sarađuje sa Deutsche Bahn-om, koji već ima duboko iskustvo u 3D štampanju – sa 80.000 delova proizvedenih od različitih materijala i tehnologija. „Prema našim nalazima, do deset odsto zaliha kompanija može da se proizvede na licu mesta“, rekao je Tewes. Rezervni delovi koji su potrebni relativno retko i delovi koji se moraju skladištiti u velikom broju zbog velikih minimalnih količina za kupovinu posebno su pogodni za 3D štampanje. Virtuelno skladištenje komponenti se vrši bezbednim otpremanjem 3D nacrta u oblak.

Pored nove „Proizvodnje na zahtev“, DB Schenker je predstavio brojne druge inovacije u Frankfurtu, uključujući „Digitalni kontrolni toranj“ kopnenog transporta, koji omogućava praćenje 9.000 konsolidovanih transporta širom Evrope u realnom vremenu svakog dana. DB Schenker-ova „Interkontinentalna rešenja za lanac snabdevanja“ u vazdušnom i okeanskom transportu koriste veštačku inteligenciju, podatke u realnom vremenu i interaktivne informacione platforme kako bi lance snabdevanja kupaca učinili otpornijim i održivijim. U skladištu, DB Schenker se oslanja na senzorsku tehnologiju kako bi obezbedio zdravstvenu zaštitu zaposlenih tokom pandemije, i inspekcije putem naočara za prenos podataka kako bi se izbegli troškovi putovanja i transporta.

izvor&foto: aircargoweek.com

Pročitajte i...