DACHSER isporučio džinovski kran za svemirsku misiju

U septembru 2021. godine, timovi kompanije DACHSER Air & Sea Logistics u Bostonu i Kelnu počeli su pomno da planiraju transport kolosalne ekstra dugačke dizalice.

Plan je bio da se kran sa šasijom otpremi iz Nemačke u Sjedinjene Države. Njegova svrha: ništa manje nego da pomogne u izgradnji svemirske rakete u Hjustonu. Ali onda je svo pažljivo planiranje moralo da se baci u vodu.

„Sve je moralo da se uradi veoma brzo“, priseća se Hans-Ulrih Brigeman, koji je, kao menadžer projekta DACHSER Air & Sea Logistics u Kelnu, odgovoran za sve zamršenosti u organizaciji ovog kompleksnog projekta. „Ponekad je đavo zaista u detaljima. Na primer, poprilično smo završili planiranje — od preuzimanja preko 16 metara dugačkog dela krana, uključujući šasije u Krefeldu i transporta u Bremerhaven do otpreme u SAD sa naknadnim transportom kamionom do Hjustona. Nakon toga, prazna šasija je trebalo da bude transportovana nazad u Nemačku“. Ali onda su planovi zapalili u dim zbog malog, ali ipak odlučujućeg dela slagalice planiranja projekta: američka agencija za zaštitu životne sredine (EPA) nije uspela da odobri šasiju kamiona za transport unutar Sjedinjenih Država.

Fleksibilnost je najvažnija

Brigeman i tim u Bostonu sada su morali da naprave potpuno nove planove. „Veliki deo našeg posla se odnosi na fleksibilnost. Uvek tražimo najbolja rešenja za naše kupce, tako da često moramo da razmišljamo o mnogim pristupima i razmotrimo različite opcije. S vremena na vreme, plan koji se za početak čini dovoljno verovatnim, na kraju jednostavno ne uspe“, kaže iskusni menadžer. Ali Brigeman bira da ovo vidi kao jedan od izazova koji njegov posao čine uzbudljivim i zanimljivim. „Ponekad to vodi do još boljih rešenja koja u početku niste razmatrali. Dizalica za pravljenje svemirske rakete je primer za to: ovaj gigantski deo je na kraju putovao od Lobaua u Saksoniji do Bremerhafena niskim teretom umesto na šasiji. Tamo je pretovaren na MAFI prikolicu, prikolicu za teške uslove koja je posebno pogodna za transport dugih tereta. Zatim se ukrcao na RoRo brod za Galveston u Teksasu i konačno stigao do svog odredišta u Hjustonu. I sve u planiranom roku.

Zaposleni u privatnoj kosmičkoj kompaniji sada rade iz korpe dizalice na visini od oko 70 metara. „Uvek smo veoma ponosni na ovakve projekte“, kaže Brigeman. „Saznanje da svojom logistikom igramo ulogu u projektima takvih dimenzija je jednostavno fantastično.“

izvor&foto: logistics-manager.com

Pročitajte i...