Da li uskoro dobijamo novog tržišnog lidera u globalnoj logistici

Ukoliko dođe do planirane finalizacije preuzimanja Global Integrated Logistics (GIL) od strane DSV Panalpina, danska grupa će verovatno postati najveći globalni špediter na tržištu pomorstva i vazduhoplovstva – piše danski portal transportmagasinet.dk, pozivajući se na analizu transportne inteligencije (TI) .

U analizi TI-a, tržišni lideri su Kuehne + Nagel, sa prihodom od 11,5 milijardi EUR, i DHL Global Forwarding, sa prometom od 10,9 milijardi EUR. DSV Panalpina je odmah iza pomenute dvojice, stupajući na najnižu stepenicu na postolju.

Međutim, prva tri mesta bi mogla uskoro da se promešaju. U aprilu je DSV Panalpina potpisala ugovor o preuzimanju sa kuvajtskom logističkom grupom Agility i njenom podružnicom GIL. Cilj akvizicije je 12. mesto na rang listi TI. Zbog ove akvizicije DSV Panalpina će postati neprikosnoveni tržišni lider u špediciji.

Prema proračunima TI, koje citira transpormagasinet.dk, DSV Panalpina ima 6,3% udela na globalnom brodskom tržištu, dok GIL ima 1,7%.

Autori izveštaja, međutim, ističu da kombinovano preduzeće nije uvek zbir dva dela. Kako naglašavaju, rezultati četvrtog kvartala 2020. godine, koji je bio prvi u kojem je integrisana DSV Panalpina poslovala, pokazali su da je kombinovana kompanija pre integracije imala niže prihode od pojedinačnih komponenti.

Kao što je najavljeno prilikom potpisivanja ugovora o preuzimanju GIL-a, DSV Panalpina se nada da će transakcija biti finalizovana u trećem kvartalu 2021. godine.

*izvor: trans.info

Pročitajte i...