CMA CGM će integrisati Gefco u Ceva Logistics

Nakon što je CMA CGM preuzeo francuskog logističkog provajdera Gefco ranije ove godine, iz grupe je objavljeno da će Gefco biti integrisan u svoju diviziju Ceva Logistics.

Ovaj potez je osmišljen da ojača usluge Ceva Logistics u Evropi i unapredi CMA CGM-ov cilj pružanja usluga transporta i logistike od kraja do kraja.

Portparol Ceva je rekao da je prošle nedelje CMA CGM Grupa dobila konačno odobrenje Evropske komisije za kupovinu Gefca. Sa tim odobrenjem sada je u mogućnosti da započne integraciju Gefca u posao Ceva.

CMA CGM je kupio Gefco u aprilu ove godine nakon ranije izjave Gefco-a da vraća nazad 75% udela u svom poslovanju koje su Ruske železnice (RŽD) kupile 2012. Ta odluka da se povuče iz RŽD usledila je posle rata u Ukrajini krajem marta. Gefco se suočio sa mogućim sankcijama koje je uveo Zapad jer je bio u većinskom vlasništvu RŽD-a.

Integracija Gefco-a u diviziju Ceva, koju je CMA CGM takođe kupio 2019. godine, značajno će poboljšati njegovu sposobnost da obezbedi gotovu logistiku vozila u Evropi. Gefco ima više od 3.000 šinskih vagona i 30 kompleksa za vozila širom regiona posvećenih premeštanju novih i polovnih vozila. Takođe ima veliki vozni park kamiona za prevoz vozila, iako je mnogo njih podizvođačko. Nejasno je da li će Ceva nastaviti sa tom strategijom.

Talas konsolidacije na evropskom tržištu gotovih vozila u poslednjih pet godina znači da ima manje ali većih igrača sa kojima se može takmičiti. Stalna nestabilnost proizvodnje utiče na vlasnike i operatere opreme za transport vozila, kao i nedostatak vozača. Ceva će verovatno ispitati integraciju bilo koje imovine Gefco-a u svetlu ovih pritisaka industrije.

Pre pandemije Covid-a, Gefco je nadograđivao svoje pružanje digitalnih usluga za ulaznu i izlaznu automobilsku logistiku, kao i diverzifikovao svoje pružanje logističkih usluga izvan automobilske industrije, uključujući robu široke potrošnje, maloprodaju, visoku tehnologiju, industriju i energetiku. Ti faktori, u kombinaciji sa snažnim pružanjem gotovih vozila i ugovorenih logističkih usluga za automobilsku industriju, mogli bi imati koristi od kompanije Ceva, koja pruža logističke usluge za sedam drugih vertikala industrije, pored automobilske industrije.

izvor&foto: automotivelogistics.media

Pročitajte i...