Clayton Equipment hibridna lokomotiva

Lokomotiva klase CBD90 od 90 tona, nudi veliku mogućnost obrtnog momenta i vuče sa više od 300kN vučnog napora, isporučujući teret od 2500 tona, radeći na maksimalnom nagibu od 1,7%. Lokomotiva je samostalna, sa ugrađenim baterijama koje se mogu puniti ili trofaznim električnim napajanjem ili ugrađenim dizel motorom koji ispunjava standarde emisije Stage V Evropske unije, koji puni vučnu bateriju. U okruženju koje se brzo menja, sa povećanom potražnjom za nižim emisijama štetnih gasova, novom tehnologijom, većim kapacitetom i ekonomičnom imovinom, Claiton Equipment sa svojom Bo-Bo lokomotivom može da postigne veliki potencijal u železničkom sektoru a samim tim što ne samo da će doneti koristi za životnu sredinu, već će kupcima omogućiti da tokom vremena ostvare uštedu troškova u smislu uštede goriva. Troškovi goriva i emisije hibridnom tehnologijom značajno su smanjeni, a dizelski motor može raditi optimalnom brzinom za ponovno punjenje baterije u vozilu. Regenerativno kočenje na nagibu i na ravnoj stazi takođe pojačava punjenje baterije. Troškovi održavanja, vreme i potrošnja goriva su smanjeni zbog hibridnog dizajna što eliminiše potrebu u praznom hodu, jer se motor može isključiti dok se čeka.

Izazovi i rešenje za bateriju

Vučne baterije Hawker Perfect Plus, koje je dizajnirao EnerSis, prihvataju napunjenost od dizelskih motora ili iz spoljnjeg napajanja od 400 V trofaznim napajanjem i napajaju električne motore. Prvi izazov dizajniranja CBD90 lokomotive bio je taj što je motorima potreban neobično visok jednosmerni radni napon od 564V, u poređenju sa uobičajenijim nivoima od oko 80V koji se koriste u vozilima kao što su viljuškari.

Snabdevanje baterijom jednom ili dve jedinice kako bi se to postiglo nije bilo teško, ali dizajniranje odgovarajućeg punjača za baterije predstavljalo je veći izazov. To je prevaziđeno dizajnom Perfect Plus akumulatora sa olovnom kiselinom, koji se može napuniti relativno jednostavno za razliku od VRLA ili litijum-jonskih baterijskih tehnologija. Baterije obezbeđuju visok nivo snage i pouzdanosti, od primene sa malim opterećenjem do rada u više smena za velike radne snage. Njihovo dugo vreme rada, raspoloživost i velika efikasnost pražnjenja ispunjavaju zahteve DIN / EN 60254 i IEC 254-2, za koje EnerSis kaže da su neophodni jer se nestandardne ćelije ne mogu koristiti, posebno na udaljenim lokacijama. Velika otpornost na elektrolitičko propuštanje i obezbeđivanje izbacivanja punjenih gasova je takođe važna jer lokomotive mogu raditi pod zemljom, u rudnicima, tunelima ili drugim zatvorenim prostorima. Rad se znatno smanjuje za veliki broj ćelija potrebnih za podržavanje visokog napona, jer se baterije lako nadopunjavaju iz jedne centralne tačke, a vijčani konektori omogućavaju lako uklanjanje i zamenu ćelija.

izvor&foto: railjournal.com

Pročitajte i...