Ceva završila integraciju sa Gefco-om

Ceva Logistics je završila integraciju Gefco-ovog poslovanja logistike vozila i osnovala sopstvenu diviziju pod upravom bivšeg glavnog operativnog direktora francuskog logističkog provajdera Emanuela Čeremetinskog.

Bivši izvršni direktor Gefco-a, Luk Nadal, biće na čelu evropskog regiona za Ceva Logistics, njegovu najveću regiju aktivnosti, koja čini 50% glavne linije kompanije.

Ostatak Gefco-ovog poslovanja, uglavnom u ugovornoj logistici i kopnenom transportu, trenutno se takođe integriše u postojeće operacije Ceva. Taj proces treba da bude završen 2023. godine, a kada se to poveže, označiće kraj brenda Gefco-a širom sveta.

Gefco je ranije bio u većinskom vlasništvu Ruskih železnica, a kupio ga je vlasnik Ceva, gigant za transport kontejnera CMA CGM, prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu, spasavajući je od uticaja međunarodnih sankcija. Integracija Gefco-ovih gotovih sredstava za logistiku vozila u Ceva od tada proširuje i jača logističke usluge kompanije u Evropi i unapređuje CMA CGM-ov cilj pružanja usluga transporta i logistike od kraja do kraja. To je već doprinelo značajnom porastu prihoda za Ceva u 2022.

Kada je kupljen, Gefco je imao više od 3.000 šinskih vagona i 30 kompleksa za vozila širom evropskog regiona, posvećenih premeštanju novih i polovnih vozila. Gefco je takođe imao veliku flotu teretnih vozila, iako je mnogo njih bilo podizvođačko.

Matje Fridberg je izjavio za Automotive Logistics da Ceva „nema nikakvu nameru da smanji trenutni otisak imovine“ i da, naprotiv, želi da poveća investicije i interno razvija poslovanje, a ne da sklapa podugovore. Fridberg je takođe ukazao na potencijal za partnerstva za rešavanje trenutne krize kapaciteta i hitne potrebe za uslugama za efikasnije isporuku zaostalih vozila nakon poremećaja Covid-a.

Globalna ponuda

Ceva-ini ciljevi da maksimizira potencijal integracije Gefco-a prevazilaze Evropu. U novoformiranu diviziju uvodi postojeće poslovne linije za logistiku gotovih vozila u jugoistočnoj Aziji i Australiji. Odatle, kompanija planira dalji razvoj u Severnoj i Južnoj Americi i već je u razgovorima sa OEM proizvođačima u tim regionima.

„Ova peta linija proizvoda koju stavljamo u Ceva portfolio stavlja nas u jedinstven prostor“, rekao je Fridberg. „Mi ćemo biti jedini veliki 3PL koji zaista nudi ponudu usluga na tom nivou, od ulazne logistike do kompletne ponude gotove logistike vozila.“

Kompanija takođe ima dobro uspostavljene logističke operacije u Aziji, posebno u Kini, prvenstveno svoje zajedničko ulaganje sa SAIC-ovom logističkom kompanijom Anji Logistics – Anji Ceva – posao od 1,4 milijarde dolara u Kini, koji 70% svog poslovanja obavlja u automobilskom prostoru.

„Mi donosimo ovu prekookeansku kompetenciju na sto i kapitalizujemo ekspertizu okeana“, rekao je Fridberg. „Takođe gledamo kako možemo dalje da razvijemo ono što je Gefco radio u pogledu čarterovanja plovila, ali želimo da idemo dalje od toga.“

To uključuje pružanje usluga kontejnerizacije vozila za izvoz iz Kine, usluge koja je mirovala zbog Covida, ali koja je sada ponovo na dnevnom redu s obzirom na pooštravanje ro-ro kapaciteta od leta 2022. zbog nedovoljnog ulaganja u plovila.

„Imamo lak pristup kontejnerima… imamo kinesko prisustvo i postavljanje, a ova rešenja guramo našim klijentima“, rekao je Fridberg. „Već smo radili dosta toga i na Bliskom istoku.“

Upitan o razvoju novih digitalnih alata i usluga za isporuku vozila koji odražavaju trendove u onlajn prodaji i personalizovanim uslugama, nešto što je Gefco agresivno promovisao, Fridberg je takođe bio deo plana u Cevi.

„Nastavićemo nove puteve koje je Gefco otvorio, uključujući nove onlajn igrače i način na koji se pozicioniramo sa igračima novih energetskih vozila u Kini (i sa Teslom)“. To dolazi sa drugačijim podešavanjem od onoga što su radili istorijski OEM-i.“

Posmatrajući kratkoročne ciljeve za Cevine usluge gotovih vozila u 2023. godini, Fridberg je rekao da je broj jedan zadovoljio potražnju svojih kupaca, uključujući otplatu zaostalih porudžbina akumuliranih u jeku Covida i nestašice poluprovodnika. On je rekao da je kompanija takođe fokusirana na izgradnju međunarodnog obima svojih usluga logistike vozila na istoku i zapadu. Fridberg je rekao da je Ceva takođe bio fokusiran na integraciju Gefco kulture u sopstvenu i „da nastavi da bude hrabar i ambiciozan“.

izvor&foto: automotivelogistics.media

Pročitajte i...