CEVA Logistics transportuje F1 teret železnicom za trkački tim Scuderia Ferrari

CEVA Logistics, svetski lider u logistici trećih strana, nedavno je osmislila inovativno rešenje za železnički transport u Severnoj Americi za trkački tim Scuderia Ferrari F1.

U prvom na svetu, za Formulu 1, Ferrari oprema putuje železnicom između tri trke za Veliku nagradu F1 Severne Amerike u nastojanju dve kompanije da smanje emisiju ugljenika.

Mathieu Friedberg, izvršni direktor CEVA Logistics, rekao je: „Partnerstvo sa Scuderia Ferrari naglašava poverenje koje nam glavni brendovi ulažu u pružanje vodećih rešenja, a ovo ispitivanje pokazuje kako poboljšanja održivosti u logistici mogu značajno smanjiti emisije ugljenika za Formulu 1 i šire. Posvećeni smo projektovanju najboljih logističkih rešenja za Ferrari, uključujući pronalaženje boljih načina za transport njihove opreme i smanjenje uticaja na životnu sredinu. Ova inicijativa je u skladu sa našom dugoročnom vizijom i pokazuje našu posvećenost bliskoj saradnji sa našim klijentima na održivijim i efikasnijim transportnim rešenjima.”

CEVA transformiše logistički program Scuderia Ferrari od početka njihovog partnerstva 2022. Tok šest odvojenih kompleta opreme od 45 tona koji putuju širom sveta prešao je sa vazdušnog tereta na primarnu kombinaciju okeanskog i drumskog tereta kao CEVA obezbeđuje da oprema stigne do svakog od 23 trkačkih mesta za trke Formule 1 na vreme.

Za sezonu 2023, CEVA Logistics je predložila novo rešenje — da se komplet opreme transportuje vozom po Severnoj Americi kako bi se smanjile emisije ugljenika iz transporta. Upakovana u šest kontejnera od 53 stope (16 metara), oprema za trku je putovala oko 2000 milja od Montreala, Kanada, do Ostina u Teksasu, i putovaće još skoro 2000 milja od Ostina do Las Vegasa, Nevada.

CEVA-in projektni tim je izračunao da je rešenje koje uključuje železničke segmente između tri F1 trke smanjilo emisiju ugljenika za 90 procenata u poređenju sa ekvivalentnim putovanjem vazduhom i 32 procenta u odnosu na rešenje za drumske puteve.

Stručno obrađena složena logistika

Pronalaženje prave rute za povezivanje različitih kompleta između trka je zamršena logistička zagonetka, ali široka železnička mreža širom SAD čini rešenje mogućim. CEVA-in projektni tim blisko sarađuje sa železničkim kompanijama kako bi sinhronizovao železnički transport precizno sa rasporedom Velike nagrade Formule 1.

Železnički transport za Scuderia Ferrari u Severnoj Americi kombinuje drumski transport od tačaka železničkog terminala. Koordinacija između ovih režima zahteva strogo upravljanje kako bi se obezbedio nesmetan prelazak robe sa jednog načina na drugi. Premeštanje opreme vozom takođe zahteva specijalizovano rukovanje, koordinaciju i proaktivno planiranje nepredviđenih situacija od strane CEVA-inog projektnog tima kako bi se osiguralo da sve stigne na vreme.

Na primer, oprema koja putuje od Montreala do Las Vegasa preko Ostina zahtevala je skladištenje i drumski transport između CEVA-ine lokacije čvorišta u Dalasu i mesta održavanja Velike nagrade u Ostinu i zahtevaće isti tretman između CEVA-ine lokacije u Los Anđelesu i trkačke staze za Veliku nagradu Las Vegasa.

Kao dobavljač logistike Scuderia Ferrari od 2022. godine, CEVA očekuje da će različiti kompleti opreme F1 preći više od 130.000 milja u 2023. Odabir održivijih opcija transporta znači da CEVA podržava napore Ferrarija za smanjenje emisija i promoviše održivije poslovne prakse. Kao deo CMA CGM grupe, CEVA je posvećena dostizanju neto nule do 2050. Ferrari ima za cilj da dostigne neutralnost ugljenika do 2030. godine.

Frederic Vasseur, direktor tima i generalni direktor Scuderia Ferrari, rekao je: „Smanjenje emisije CO2 u logističkom lancu motosporta, i šire, predstavlja mnoge izazove. Ovaj pilot projekat sa CEVA Logistics je uzbudljiv u pogledu dekarbonizacije transporta, ali se ovde ne zaustavljamo: nastavićemo da istražujemo nova održiva rešenja. Za postizanje klimatskih ciljeva, stalni dijalog sa partnerima i eksperimentisanje su važniji nego ikad.”

izvor&foto: logistics-manager.com

Pročitajte i...