Čak milijardu dolara za akvizicije

Danski gigant A.P. Moeller-Maersk namerava da ponudi sveobuhvatne logističke usluge. Među sredstvima da se to postigne biće akvizicije, za koje kompanija želi da izdvoji milijardu dolara.

Danas se Maersk fokusira uglavnom na pomorski transport. Prema procenama, jedan od pet kontejnera širom sveta nosi danska kompanija. Međutim, gigant namerava da značajno proširi svoju ponudu transformišući se u logističkog operatora sa punom uslugom i stavljajući veći fokus na svoje kopnene operacije.

Maersk je objavio nameru da razvije svoju logističku ponudu još 2019. Godine 2020. potrošio je pola milijarde dolara na američkog operatora Performance Team.

Soren Skou, izvršni direktor kompanije, rekao je da će se proces transformacije kompanije ubrzati zbog neočekivano dobrih finansijskih performansi tokom pandemije.

Rast na kopnu treba da pokreću fabrička logistika, carine i skladišne usluge.

Pandemija je bez sumnje podvukla vrednost za naše kupce da posluju sa kompanijom koja može preuzeti odgovornost za sve, od fabrike do krajnjeg odredišta,” rekao je Skou za Reuters.

Izvršni direktor je dodao da Maersk vidi velike mogućnosti za rast u kopnenoj logistici, jer pogled na 200 najvećih kupaca okeanskog tereta kompanije pokazuje da je ‘vrlo, vrlo mali deo njihove kopnene logistike prepušten danskoj kompaniji.

Zbog toga Maersk cilja rast sličnog u svom logističkom poslovanju iznad 10% u narednih pet godina.

Ne želim da odredim datum, ali siguran sam da naše logističko poslovanje može postati veliko kao okeanski brod, mereno prometom“, rekao je Skou.

Kompanija teži rastu kako organskim putem, tako i akvizicijama. Na potonje planira da potroši milijardu dolara u naredne dve godine.

Prevoz kontejnera čini oko 73% prihoda kompanije i ostaće njen glavni segment. Maersk poseduje ili upravlja oko 710 kontejnerskih brodova ukupnog kapaciteta 4,1 miliona kontejnera i upravlja 66 kontejnerskih luka širom sveta.

Danska kompanija je 2020. postigla neočekivano dobre finansijske performanse. Maersk-ov prihod je porastao za 2,2% na 39,7 milijardi dolara. EBITDA je povećana na godišnjem nivou za 44% na 8,2 milijarde dolara. S druge strane, neto dobit porasla je skoro šest puta na 2,9 milijardi dolara.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...