Bosch i AWS spajaju globalne logističke usluge

Bosch i Amazon Web Services (AWS) rade na novoj platformi digitalnih usluga za logističku industriju, koja će biti lansirana u Evropi, Indiji i SAD krajem 2022.

Bosch je zadužen za samu platformu, razvoj i upravljanje rešenjem, koji uključuje tržište za digitalne usluge; AWS, u skladu sa svojim osnovnim poslovnim nadležnostima, doprinosi pozadinskoj infrastrukturi oblaka, kao i „stručnosti“. AWS je svoju zajedničku potragu sa Bosch-om, da spoji „hiperpovezane“ transportne funkcije, nazvao „jednim od najsloženijih tehničkih izazova našeg vremena“.
Kompanije su potpisale „stratešku saradnju“; plan je za „kompletan ekosistem i softversko okruženje“ za prevoznike i špeditere, koji nudi brz i lak pristup digitalnim uslugama i način da se poboljša operativna i ekološka efikasnost u logističkoj industriji. U saopštenju za štampu navode se rane aplikacije za flote komercijalnih vozila, uključujući iskorišćenost kapaciteta, praćenje imovine i obradu narudžbi.
Obećanje je uspostavljanje jedinstvenog softverskog okruženja za logističke firme u celom sektoru. Najveći deo tržišta (95 procenata) čine mala i srednja preduzeća; većina logističkih kompanija (90 procenata) ima manje od pet vozila; a većina (bez procentualne vrednosti) organizuje svakodnevno poslovanje ručno ili pomoću nepovezanog kompjuterskog softvera. Implikacija iz Bosch-a je, takođe, da nisu u mogućnosti, često, da kupe IoT.
Nova platforma će im pomoći da digitalizuju (digitalizuju?) „bez potrebe da postavljaju sopstvene… IT projekte“. Bosch je citirao statistiku Saveznog ministarstva za digitalni i transport (na nemačkom) da logističke kompanije voze mnogo (i puno) izgubljenih milja (kilometra) – „više od 150 miliona putovanja su prazne vožnje, što predstavlja više od 6,5 milijardi praznih kilometara godišnje, ili više od 160.000 nepotrebnih putovanja oko Zemlje“, navodi se.
S obzirom na ekološke izazove planete, plus poteškoće same logističke industrije da pronađe vozače (nedostatak od 60.000-80.000 samo u Nemačkoj, prema Saveznom udruženju za promet robe), i rastuću potražnju za logističkim uslugama (globalni transport robe će rasti više od 40 procenata i 145 procenata do 2030. i 2050. prema nekom drugom), Bosch računa da će njegova nova saradnja sa AWS-om naći svoj trag.
U međuvremenu, element tržišta biće otvoren za sve pružaoce digitalnih logističkih usluga. U Bosch-u navode: „Platforma takođe omogućava laku integraciju [postojećih] aplikacija… [kao što je] u sistemima upravljanja transportom. Zahvaljujući zajedničkom korišćenju podataka dostupnih preko telematskih sistema u komercijalnim vozilima… takođe je moguće… dozvoliti interakciju između različitih usluga iz različitih oblasti.”
Sandeep Nelamangala, izvršni direktor u Bosch-u, zadužen za poslovanje novih logističkih platformi, rekao je: „Logistička industrija je okosnica globalne ekonomije… Moraće da se nosi sa stalnim povećanjem obima transporta robe i robe, dok istovremeno smanjuje svoj karbonski otisak … Želimo da pomognemo logističkoj industriji sa ovim. Cilj nam je da zazvonimo u budućnost industrije i pokrenemo njenu digitalizaciju.”
Katrin Renc, potpredsednica za razvoj poslovanja i industrije u AWS-u, prokomentarisala je: „Razvoj hiperpovezanih transportnih funkcija jedan je od najsloženijih tehničkih izazova našeg vremena… Radimo sa… Bosch-om da bismo savladali ove jedinstvene izazove. Digitalno tržište će omogućiti klijentima logistike da se brzo transformišu… u potpuno digitalni lanac vrednosti od kraja do kraja. Kupci će imati koristi od alata, okvira i modula koje nudimo za digitalizaciju, pored poboljšanja održivosti njihovih transportnih procesa.”

izvor&foto: enterpriseiotinsights.com

Pročitajte i...