BMW sarađuje sa Trailer Dynamics

BMW Group Logistik testira električnu poluprikolicu za dolazne isporuke delova u svoje fabrike u Nemačkoj koristeći i dizel tegljač i električni tegljač.

Kombinacija električnog tegljača i poluprikolice rezultirala je 100% smanjenjem emisije štetnih gasova u rasponu od 600 km bez dopunjavanja. Kombinacija dizel tegljača i električne poluprikolice rezultirala je uštedom goriva od 46-48% u zavisnosti od udaljenosti.

Pilot projekti e-prikolica su deo strategije ekološke logistike BMW Grupe, sastavnog elementa BMW iFactory koji promoviše vitke, zelene i digitalne standarde u proizvodnji.

U saradnji sa Trailer Dynamics, koji je napravio poluprikolicu, i logističkim provajderima Gahr International i Elflein Spedition & Transport, BMW Group Logistik je testirao poluprikolicu na baterije na različitim stazama i na različitim udaljenostima.

Na kratkim i srednjim udaljenostima oko lokacije BMW Grupe u Dingolfingu, dizel kamion je uštedeo više od 46% u potrošnji goriva. Na dužim razdaljinama između Maminga u Donjoj Bavarskoj i fabrike BMW Grupe u Lajpcigu, kombinacija dizel kamiona i električne poluprikolice postigla je smanjenje potrošnje goriva od 48%.

BMW je rekao da su mogućnosti e-prikolice kompanije Trailer Dynamics stavljene na test kako bi se identifikovali najbolji scenariji primene za njegove logističke operacije.

„Pilot testiranje sa e-prikolicom Trailer Dynamics pokazalo je da korišćenje ove vrste elektrificirane poluprikolice značajno smanjuje potrošnju goriva standardnih dizel tegljača i značajno povećava domet e-kamiona“, rekao je Michael Nikolaides, šef proizvodnje BMW Grupe mreže i logistike.

Poluprikolica Trailer Dynamics je opremljena sopstvenom baterijom i električnom pogonskom osovinom, koja podržava motor kamiona. Prema BMW Group Logistik, integrisani senzori na osovini između traktora i prikolice obezbeđuju optimalan odnos opterećenja i najbolju moguću ekonomičnost goriva. Pogonska osovina prikolice takođe obezbeđuje dodatnu snagu tokom pokretanja i na padinama.

Ispitivanja na daljinu korišćenjem dizel kamiona i električne poluprikolice obavljena su sa opterećenjem većim od 16 tona između Lajpciga i Maminga. Energetski moduli za BMW električne automobile transportovani su na udaljenosti od 450 km, uglavnom na autoputevima. U poređenju sa putovanjima sa konvencionalnom prikolicom i identičnim opterećenjem, rezultati su pokazali uštedu dizela od više od 48% u proseku. Baterija e-prikolice je napunjena korišćenjem 100% zelene energije, prema kompaniji, što znači da bi uz serijsku primenu, jedna električna prikolica mogla da olakša smanjenje CO2 za oko 120 tona godišnje.

Korišćenje e-prikolice sa električnim tegljačem i 100% zelene struje značilo je 100% smanjenje emisije ugljenika. Tokom testiranja na srednjim rastojanjima u oblasti Dingolfing, koristeći Volvo e-kamion i normalan teret, kamion je prešao više od 600 km bez punjenja.

Abdulah Džaber, izvršni direktor i generalni direktor kompanije Trailer Dynamics, rekao je da je cilj njenih e-prikolica da daju značajan doprinos dekarbonizaciji privrede i promovišu održivu logistiku.

BMW Group Logistik je rekao da je ušteda goriva pri korišćenju e-prikolica uravnotežena njihovom većom težinom i rezultirajućom manjom nosivošću, ali je to delimično nadoknađeno povećanjem dozvoljene ukupne težine za prikolice u EU. U međuvremenu, višim troškovima nabavke e-prikolice suprotstavljaju se niži operativni troškovi.

Evropska komisija želi da poveća ograničenja težine za kamione sa nultom emisijom i osigura da kamioni na dugim rutama ne moraju da odustanu od težine tereta kako bi nadoknadili teške baterije e-kamiona.

Kada zakon stupi na snagu, električni kamioni ili kamioni na vodonik mogli bi da teže do 2 tone više, bez obzira na težinu stvarne tehnologije nulte emisije.

„Važno nam je da podržimo razvoj inovativnih tehnologija u transportnoj logistici, objasnio je Nikolaides. „Uspostavljanje ovakvih inovacija pomaže našim logističkim partnerima i nama da smanjimo emisiju CO2 i poboljšamo ukupni otisak.”

izvor&foto: automotivelogistics.media

Pročitajte i...