BMW grupacija se fokusira na logistiku kako bi smanjila svoj „ekološki otisak“

BMW grupacija je iznela svoju ekološku strategiju, sa jasnim ciljem da logističke operacije kompanije učini „održivijom“.

Grupacija je sebi postavila jasnu prekretnicu za „smanjenje emisije CO2 u celom lancu vrednosti vozila, od resursa do reciklaže, za 40% u odnosu na nivoe iz 2019. do 2030. godine“. Logistika igra značajnu ulogu u lancu vrednosti, tako da BMW istražuje različite načine da ovaj deo poslovanja učini održivijim.

BMV iFactori je strategija grupacije za „proizvodnju sutrašnjice“, koja namerava da poboljša procese tako što će ih učiniti „vitkim“, „zelenijim“ i „digitalnijim“. Deo toga uključuje ulaganje u nove tehnološke inovacije koje u BMW-u smatraju neophodnim za održivu budućnost.

Jedan od načina na koji BMW namerava da svoju transportnu logistiku učini efikasnijom je pomna procena lokacije svojih objekata. Držanjem postrojenja blizu zajedno i strateškim lociranjem proizvodnih lokacija u blizini kupaca, troškovi i emisije se mogu smanjiti.

Grupacija vidi zeleni vodonik kao „gorivo budućnosti“, a njena fabrika u Lajpcigu već koristi industrijske kamione na pogon gorivnih ćelija.

Fabrika je takođe dom prve nemačke zatvorene stanice za punjenje vodonikom, koja ima pet stanica za „dopunu goriva za viljuškare i tegljače koji se koriste u intralogistici“, od kojih je najnovija sposobna da obavlja potpuno automatizovane procese punjenja.

Još jedan aspekt održive logističke strategije BMW-a je fokus na poboljšanju logistike pakovanja. Ovo rešava povećanjem upotrebe recikliranih materijala. Povećana je stopa recikliranja za oko 15% u 2022. i započete su probne serije ambalaže napravljene od 100% recikliranih materijala. Štaviše, eliminisana je upotrebu zaštitnog filma u transportu vozila i koristiće sklopive plastične kontejnere napravljene od preko 90% recikliranih materijala umesto čeličnih rešetkastih kutija u svojim logističkim operacijama.

Karl-Fridrih Koh, koji je odgovoran za celokupno logističko planiranje BMW grupacije, rekao je: „Sa svojim fokusom na transport, pakovanje i intralogistiku, logistika ima ogroman potencijal da da dragocen doprinos ciljevima održivosti BMW grupacije.“

izvor&foto: logisticsmanager.com

Pročitajte i...