Blue Water Shipping će ponuditi logistička rešenja za projekat Greensand

Međunarodna transportna i logistička kompanija Blue Water Shipping je dobila zadatak da stvori logistička rešenja za projekat Greensand, novi pilot projekat koji ima za cilj čišćenje puta za skladištenje CO2 u Severnom moru od 2025.

U projektu Greensand ovo uključuje nabavku posebnih kontejnera za transport CO2, rukovanje kontejnerima i iznajmljivanje brodova koji ih nose na moru i nazad.

Cilj konzorcijuma je postizanje političkog cilja skladištenja 4-8 miliona tona CO2 godišnje. Pomoću CCS tehnologije (hvatanje i skladištenje ugljenika) biće moguće hvatanje, transport i skladištenje CO2 u isušenom podmorskim rezervoarima koji su ranije sadržali naftu a koji se nalaze u danskom Severnom moru. CCS tehnologija zasniva se na imitaciji Zemljinog ciklusa CO2.

„Nabavljamo veliki broj IMO sertifikovanih ISO-kontejnera za transport tečnog CO2, iznajmljujemo pravo plovilo prema zadatku i isporučujemo transportni okvir kontejnerima, tako da se mogu bezbedno transportovati. Okvir je dizajniran od strane našeg tehničkog odeljenja, a oni će izvršiti proračune kretanja plovila“, rekao je Allan Leiberg, menadžer poslovnog razvoja u Blue Water, Energy & Projects.

Održivi razvoj u pravom okruženju

Danskom ambicioznom klimatskom cilju smanjenja emisije CO2 za 70 posto do 2030. pomoći će i nalazi projekta Greensand. Projekat je prvi te vrste u Evropi.

Nekadašnje naftno polje nalazi se na optimalnoj dubini od 1,5-2,3 km i obuhvaćeno je kamenim stenama. Područje-koje zadržava naftu i gas 10-20 miliona godina-geološki je veoma stabilno što ga čini sigurnim i stalnim skladištem za CO2.

Ukupno 29 operatora se pridružilo konzorcijumu koji sarađuje na rešavanju mnogih novih zadataka koje nosi projekat. Ostali članovi su danske i međunarodne kompanije, istraživački instituti i drugi stručnjaci sa znanjem o tehnologijama praćenja.

izvor&foto: projectcargojournal.com

Pročitajte i...