Amazon predstavlja prvog potpuno autonomnog mobilnog robota

Prisustvo robota u Amazonovoj masivnoj fulfillment mreži naglo je poraslo od 2012. godine, kada je kompanija kupila Kiva Systems i počela da koristi robotiku u svojim objektima.

Pre tri godine, Amazon je već imao više od 200.000 raspoređenih robotskih pogonskih jedinica. Danas ih ima više od 520.000, a kompanija broji više od deset vrsta robotskih sistema u svojim objektima.

Amazonovo kontinuirano nastojanje da ulaže u robotiku dolazi od toga što je kompanija naišla na prekomerno širenje u svojim objektima, nakon godina ekspanzije e-trgovine, a kako bi održala korak sa ovim bumom.

Takođe, kompanija se suočila sa sindikalnim naporima i stalnim pritužbama zbog stepena sigurnosni u svojim skladištima. Amazonove rekordne stope incidenata bile su veće od proseka u poređenju sa sličnim skladištima, otkrio je izvršni direktor Endi Džesi u svom pismu akcionarima iz 2021. godine, pozivajući se na javne brojeve u SAD.

Amazon je pohvalio robote koje koristi zbog njihove sposobnosti da olakšaju fizički teret zaposlenima. Druge kompanije iz različitih sektora takođe sve više ulažu u robotiku kako bi zadovoljile veću potražnju i maksimizirale produktivnost zaposlenih u izazovnom radnom okruženju.

Osim mobilnog autonomnog robota, nazvanog Proteus, Amazon je detaljno i opisao druge nedavne inovacije robotike u svom blog postu:

Kardinal: „robotska radna ćelija“ koja bira, podiže i čita etiketu određenog pakovanja sa gomile. Zatim postavlja izabrani paket u GoCart. Ovo pretvara serijski ručni rad u kontinuirani, automatizovani rad. Amazon testira prototip za rukovanje paketima do 50 funti i očekuje da će ga postaviti u centrima za ispunjenje sledeće godine.

Amazon Robotics Identification (AR ID): Mogućnost skeniranja zasnovana na veštačkoj inteligenciji koja koristi sistem kamera za uklanjanje ručnog procesa skeniranja. Skeniranje u Amazon centrima za ispunjavanje trenutno se obavlja ručno.

Sistem za skladištenje u kontejnerima: Sistem koji može pronaći kontejner sa potrebnim proizvodom, smisliti kako da ga premesti do zaposlenog i podigne kontejner kada zaposleni preuzme proizvod. Ovo smanjuje potrebu zaposlenih da dosegnu, savijaju se ili da se penju da bi preuzeli predmete.

Dok je Amazon rasporedio razne robote u svom lancu snabdevanja, Proteus se ističe po svojoj sposobnosti da se kreće u neograničenim oblastima u kojima su zaposleni prisutni.

„Istorijski gledano, bilo je teško bezbedno ugraditi robotiku u isti fizički prostor gde rade ljudi“, piše u Amazonovom blogu. „Verujemo da će Proteus to promeniti dok će ostati pametan, siguran i saradnički nastrojen.

*izvor i foto: supplychaindive.com; video: youtube.com

Pročitajte i...