Amazon počinje testiranje logističkog robota nalik čoveku

Amazon je najavio da će početi da testira robota nalik čoveku, po imenu Digit, za upotrebu u svojim svakodnevnim operacijama u skladištima.

Robot bi trebalo da bude prvo testiran u Amazonovoj ustanovi za istraživanje i razvoj robotike, južno od Sijetla.

Digit je razvila kompanija Agility Robotics, koja je deo Amazonovog fonda za industrijske inovacije.

Dizajniran da bude fokusiran na čoveka i višenamenski, robot je u stanju da pomera, hvata i rukuje skladišnim artiklima i inventarom.

Veličina i oblik rešenja su navodno pogodni za bilo koju zgradu dizajniranu za ljude, pri čemu se obe kompanije nadaju da će povećati kolaborativnog robota (kobota) kako bi poboljšale bezbednost i efikasnost na radnom mestu.

Međutim, taj potez su kritikovali radnički sindikati. Amazonova automatizacija je prva trka ka gubitku radnih mesta. Već smo videli kako stotine poslova nestaje u centrima za ispunjenje.

Reciklaža tote će biti jedna od Digit-ovih glavnih odgovornosti. Ovo je proces koji se veoma ponavlja koji uključuje podizanje i premeštanje praznih torbi nakon što se inventar pokupi.

„Veličina i oblik cifre su pogodni za zgrade koje su dizajnirane za ljude, i verujemo da postoji velika prilika da se proširi rešenje za mobilni manipulator“, rekla je Emili Veterik, direktorka inženjeringa, Amazon.

„Rešenja za kolaborativnu robotiku kao što je Digit podržavaju bezbednost na radnom mestu i pomažu Amazonu da brže isporučuje klijentima, istovremeno stvarajući nove mogućnosti i puteve karijere za naše zaposlene.“

Druge početne primene uključuju rukovanje rasutim materijalom u skladištima i distributivnim centrima.

Agility je nedavno najavio planove za otvaranje fabrike za proizvodnju robota od 70.000 ft2 u Salemu, Oregon, sa planovima za proizvodnju stotina Digit modela u prvoj godini.

izvor&foto: logisticsmanager.com

Pročitajte i...