7 vrsta poslova u skladištima

Skladišta su kritični element u modernoj logistici i upravljanju lancem snabdevanja. Bez dovoljno skladišnih objekata širom jedne zemlje, pred kompanijama bi bio značajan izazov da uskladište svoju robu.

Početak rada u skladištenju može izgledati zastrašujuće. Rad u magacinu ima svoje prednosti i mane, kao i svaki drugi posao. Svako skladište je jedinstveno i može da funkcioniše drugačije, tako da je važno istražiti kompaniju i njene specifične pozicije pre prijave za posao.

Kao malu pomoć, predstavljamo vam listu od sedam vrsta skladišnih poslova, na koje bi trebali obratiti  pažnju, ako želite da razvijate karijeru u skladišnom poslovanju. Kao paralelu, pogledaćemo prosečne godišnje zarade u SAD-u, u zavisnosni od vrste posla u skladištu.

1. Radnik opštih poslova

Radnik opštih poslova u skladištu, obavljaće različite zadatke tokom svog radnog dana. U zavisnosti od potreba objekta, radnici se mogu naći na pakovanju robe, pomaganju u održavanju opreme, rukovanju mašinama ili obavljanju administrativnih zadataka.

Druge potencijalne odgovornosti uključuju usluge čišćenja ili čak poslove za vođe skladišta. Opšti radnici u skladištu obično zarađuju oko 28.500 dolara godišnje.

2. Službenik u magacinu

Poput radnika, službenik će obavljati razne zadatke koji se mogu menjati svakodnevno. Ovi zaposleni se ponekad nazivaju skladišnim saradnicima ili radnicima i smatraju se majstorima za sve.

Službenici mogu istovariti ili utovariti kamione i osigurati da skladište ima osnovnu opremu za rad ili pomoć primaocu sa dolaznim pošiljkama. Oni obično zarađuju oko 29.000 dolara godišnje.

3. Radnik na prijemu

Primalac je odgovoran za prijem, skladištenje i praćenje dolaznih pošiljki u skladište. Primaoci će otvarati pakete, organizovati i održavati inventar, osigurati da su kutije u dobrom stanju i pomoći drugim zaposlenima da pronađu ono što im je potrebno.

Primaoci moraju imati jake komunikacijske i organizacione veštine i sposobnost da obraćaju veliku pažnju na detalje. Oni mogu obavljati različite administrativne poslove, kao što su arhiviranje, unos podataka ili javljanje na telefon. Prosečan skladišni prijemnik zarađuje oko 30.000 dolara godišnje.

4. Operater viljuškara

U 2020. godini je prijavljeno da su zaposleni širom SAD-a propustili prosečno oko 17 dana sa posla zbog nesreća sa viljuškarom. Zbog toga u mnogim skladištima postoji velika potražnja za kvalifikovanim viljuškaristima.

Viljuškari su posebno važni u velikim skladištima gde stavljaju robu u namenski skladišni prostor i preuzimaju je kada treba da se ista otpremi. Operater viljuškara obično zarađuje oko 31.000 dolara godišnje.

5. Rukovalac materijalom

Rukovalac materijalom će pomoći pri preuzimanju, pakovanju, otpremi i rukovanju zalihama u skladištu. Od njih će ponekad biti zatraženo i da premeste zalihe kako bi optimizovali skladišni prostor, nešto na šta svaki objekat treba da se fokusira.

Posao može uključivati korišćenje hidrauličnih platformi, paletnih viljuškara ili druge industrijske opreme. Rukovalac materijalom će zarađivati oko 36.000 dolara godišnje.

6. Vođa tima

Vođa tima je ključna pozicija u skladištu, odgovoran za usmeravanje i nadzor drugih zaposlenih. Oni moraju osigurati da se narudžbe pravilno ispunjavaju i da se pošiljke šalju na vreme. Oni će takođe blisko sarađivati sa menadžerom skladišta kako bi osigurali da sve operacije teku nesmetano. Vođe tima mogu da zarade oko 36.500 dolara godišnje.

7. Upravnik skladišta

Menadžer skladišta je obično neko ko je u karijeri proveo dosta vremena u objektu, ispunjavajući različite obaveze i poznavajući unutrašnje funkcionisanje uspešnog poslovanja.

Menadžer mora imati pristojno iskustvo u praktično svim operacijama skladišta, od kontrole zaliha do otpreme i prijema. Obično zarađuju oko 56.000 dolara godišnje jer se to smatra liderskom pozicijom.

*izvor: allthingssupplychain.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...