7 inovativnih tehnologija upravljanja skladištem koje treba usvojiti

Kada je u pitanju upravljanje skladištem, stalno ocenjivanje i usvajanje ključnih tehnologija je presudno kako bi se poboljšala profitabilnost i kako bi ostali konkurentni. Danas, menadžeri magacina pred sobom imaju široku paletu tehnoloških rešenja, pomoću kojih teže smanjenju troškova, poboljšanju efikasnosti i pojednostavljenju poslovanja. Cilj je osigurati da roba, materijali i proizvodi imaju olakšanu prohodnost, uz optimizaciju skladišnog poslovanja, koristeći skladišne tehnologije. Koje su neke od najnovijih tehnologija koje se danas koriste u upravljanju skladištima?

1. Tehnologija “Mashine-to-mashine”

U poslednjih nekoliko godina tehnologija “Mashine-to-mashine”, ili M2M, evoluirala je u sofisticiranije sisteme koji pomažu u nadgledanju i pojednostavljivanju svih aspekata automatizacije poslovanja skladišta. U kombinaciji sa sistemima upravljanja skladištem (WMS), najnoviji M2M sistemi olakšavaju kontrolu nad svom opremom u skladištu koja je od vitalnog značaja za proces ispunjenja narudžbi.
Ova tehnologija pomaže u prikupljanju i trgovini informacijama koje menadžerima skladišta pružaju delotvorne podatke kojima mogu da provere operativne procedure i ubrzaju odluke.

Što se tiče tržišta najnovijih tehnologija koje pomažu pri poslovima formiranja porudžbi, na raspolaganju su različita tehnološka rešenja, kojima se može povećati produktivnost odabira narudžbi i ujedno povećati tačnost. Postoje dva glavna rešenja: „Pick-by-Light“ i „Put-by-Light“. Ove tehnologije pomažu u automatizaciji procesa skladišta i nude efikasnija i jeftinija rešenja u odnosu na metode ručnog odabira.

2. Pick-to-Light sistemi

Ovi sistemi koriste posebne svetlosne prikaze da usmere operatore skladišta do lokacija proizvoda. Omogućavaju operaterima da znaju koje i koliko proizvoda da odaberu. Ovi sistemi su veoma fleksibilni, čija tehnologija donosi mogućnost planiranja, kontrole i analize količine preuzetih porudžbina.
Prednosti „Pick-to-Light“ sistema:
• Povećana produktivnost odabira
• Veća odgovornost
• Sortiranje proizvoda ili narudžbi u realnom vremenu
• Manje grešaka

3. Put-to-Light sistemi

Ova tehnologija pomaže direktnim operaterima kako i gde rasporediti proizvode u skladištu, koji se odnose na porudžbine. Ovi sistemi su veoma efikasni kada je u pitanju formianje zaliha. Tehnologija je idealna za maloprodajna skladišta koja se bave odećom, sportskom robom, predmetima za ličnu negu, priručnom hranom, namirnicama i opštom robom.
Prednosti “Put-to-Light” sistema:
• Sposobnost sortiranja velikom brzinom
• Operacije s nižim troškovima
• Idealno za manje, ali stalne dnevne porudžbine
• Zahteva manje prostora

Kako se nove tehnologije skladišta razvijaju, Pick / Put-to-Light sistemi se takođe dizajniraju da kombinuju izdržljivost, potrebnu za rad u različitim skladišnim okruženjima, i pametnu inteligenciju, potrebnu za pokretanje promenljivih i različitih radnih tokova uz potpunu transparentnost. Krajnji rezultat je tehnologija na koju se možete osloniti da biste zadovoljili svoje potrebe za distribucijom.”

4. Skladišna tehnologija robotike

Nova tehnologija robotike postala je jedna od najtraženijih tehnologija za upravljanje skladištem. Vodeći proizvođači sarađuju sa pružaocima sistema za upravljanje skladištem kako bi kreirali prilagođeni softver i pametne robote koji pomažu u upravljanju kretanjem, skladištenjem i sortiranjem skladišnog inventara.

Ulaganje u tehnologiju skladišne robotike, može vam biti od velike koristi. Sa povećanom količinom porudžbina, brojnim proizvodima za navigaciju, visoko personalizovanim pakovanjem porudžbina i bržim zahtevima za isporukom, robotska rešenja će vam pomoći da efikasno odgovorite na porast količine i da obavite više zadataka sa manje radne snage i sa nižim troškovima.
Prednosti skladišne robotike:
• Smanjeni operativni i radni troškovi
• Poboljšana produktivnost
• Veća tačnost narudžbe
• Brže vreme ciklusa
• Veća sigurnost – manje incidenata

5. Glasovna tehnologija

Ovo je tehnologija bez upotrebe ruku koja koristi govorne komande za odabir, prijem, dopunu i slično, pri skladišnim funkcijama u radu sa robom. Ova tehnologija je slična RFID tehnologiji i fleksibilan je izbor pri izvršenju narudžbi.
Prednosti glasovne tehnologije:
• Poboljšana produktivnost odabira
• Povećana tačnost odabira
• Zahteva manju obuku operatera
• Poboljšana kontrola sistema
• Analiza podataka i komunikacija u realnom vremenu
• Viši ROI (Return on Investment)

6. Sistemi upravljanja radom

Da bi efikasno upravljali i kontrolisali operativne troškove skladišta, rukovodioci skladišta moraju da ulažu u tehnologije upravljanja radom. Merenje produktivnosti može izgledati izazovno, ali ulaganje u sisteme upravljanja radnom snagom pomaže u donošenju konačnog zaključka u ovom kritičnom merenju. U kombinaciji sa sistemima za upravljanje skladištem, lako možete smanjiti troškove rada.

Obuka je takođe kritični deo upravljanja skladištem. Inovativna tehnologija koju treba razmotriti je upotreba sistema za upravljanje učenjem za redovno osposobljavanje operatora skladišta. Ovi sistemi za obuku dizajnirani su tako da se lako koriste i stvaraju materijale i strukture za obuku koji odgovaraju vašim potrebama.”

7. Budućnost tehnologije upravljanja skladištem

Pošto se uvodi naprednija tehnologija za sektore skladištenja i logistike, rukovodioci skladišta i firme moraju da budu u toku sa najnovijim inovacijama. Buduće tehnologije poput „Pick-by-Vision“, elektronske razmene podataka i upotreba dronova, uskoro će postati mainstream u industriji. Implementacija pravih tehnologija biće ključna za nesmetan rad skladišta i lanaca snabdevanja.

izvor: cerasis.com

foto: Pexels.com

Pročitajte i...