4 načina na koji proizvođači mogu da poboljšaju vidljivost lanca snabdevanja

Vidljivost lanca snabdevanja postala je tačka stvaranja ili prekida za industrije i kompanije širom sveta. Smatra se potencijalnim lekom za nedavne probleme i kvarove. Iako to možda nije slučaj, vidljivost može pomoći u kreiranju jakih politika za smanjenje rizika.

Podržavanje napora za vidljivost, za druge je važan način da dokažete svoju vrednost partnerima, dobavljačima i kupcima. Kada izvrsnost proizvodnje postane standard za vaš nivo stručnosti, partneri i kupci će zahtevati proaktivnu podršku. Preduzimanje narednih koraka, imajući na umu tehnologiju, ima dodatnu prednost jer osigurava da možete podržati napore za vidljivost i podstaći partnere da vas uključe u te razgovore.

Usvojite portale i kontrolne table

Tehnologija ostaje glavni pokretač i prepreka vidljivosti lanca snabdevanja. Proizvođači nisu često deo razgovora kada partneri na nižem toku grade svoje tehnološke grupe. Često dobijate listu potrebnih alata za podršku ili zahteve za podršku za API i EDI. Pomerite tu granicu.

Uključivanje proizvođača u deljene platforme podataka olakšava svim partnerima da gledaju gore i nizvodno. Poboljšava sposobnost svih aktera da ispune zahteve ili se prilagode potencijalnim prekidima u lancu snabdevanja. Kreiranje portala ili rad na kontrolnim tablama za više korisnika može pomoći proizvođačima da prate zdravlje svojih lanaca snabdevanja, provere sirovine i traže obrasce koji mogu pokazati neočekivane promene u potražnji.

Sprovedite paralelne provere

Neki od najboljih saveta koje ćete čuti često se izgovaraju na tako dosadan način koji izaziva zevanje da je teško obratiti pažnju kada planirate svoje napore. Vaša misija je da razmislite o ovim floskulama i vidite da li postoji skriveni uvid nakon što protrljate oči.

Jedan od najboljih saveta je da „ostanete u toku sa vestima“. Ovo je izvan čitanja vaših trgovinskih publikacija ili osvežavanja Google vesti i podešavanja upozorenja o ključnim rečima. Proizvođači bi trebalo da traže načine da izgrade relevantne podatke izvan svog lanca snabdevanja i vide da li se poklapaju sa postojećim predviđanjima.

Ako bi vaš tim posmatrao tržište iz perspektive vaših kupaca, da li bi oni dali iste narudžbe i zahteve? Ili bi njihova analiza predvidela drugačiju krivu potražnje?

Neki proizvođači koji su napravili ove paralelne procene tržišta bili su u mogućnosti da se pripreme za kupce koji su bili preopterećeni u drugoj polovini 2022. godine. Inflacija, zabrinutost za potrošačke cene, nestabilnost vozarine i još mnogo toga, istakli su njihovu potrebu da ponovo procene početak 2023. godine u troškovima kako su porudžbine počele da usporavaju.

Zauzmite mesto za stolom

Najnoviji CartonCloud Logistics Indeks primećuje da više od jedne trećine logističkih kompanija ne prati podatke koji su potrebni da bi se klijentima i partnerima ponudila vidljivost. Glavni razlog je bio taj što „oni nisu smatrali da je to neophodno za njihove operacije“. To je stav koji će proizvođači možda morati da prevaziđu u ovom prostoru, posebno ako tradicionalno niste tražili detaljne podatke o lancu snabdevanja od partnera.

Međutim, ista anketa ukazuje na to da 24% logističkih provajdera veruje da je ponuda vidljivosti i praćenja lanca snabdevanja način da se poboljšaju njihove usluge i odnosi sa kupcima. Koristite ovo kao ulaznu tačku u razgovor. Demonstrirajte kako vaše proizvodne mogućnosti i partneri na gornjem toku pružaju direktnu korist, podstičući nizvodne partnere da podele više podataka i poboljšaju vašu ukupnu vidljivost lanca snabdevanja.

Automatizacija, redovna ažuriranja i pristup vašim punim mogućnostima mogu vam doneti mesto za stolom.

Pozajmite od nizvodnih partnera

Proizvodne operacije se često osećaju odvojeno od nizvodnih operacija. Upravljate sa veoma različitim skupom dobavljača, vrstama tereta, lokalnim propisima, preprekama za uvoz i izvoz i još mnogo toga. U mnogim slučajevima, vaši klijenti žele da vi obavite sav taj posao, tako da se moraju fokusirati samo na brzo zakazivanje vrata pristaništa ili istovar kontejnera.

Čak i sa takvim pristupom, vaši kupci se često bore sa vidljivošću i bezbednošću lanca snabdevanja. Pošto ovi sektori imaju tendenciju da budu veći i raznovrsniji, oni dobijaju više pažnje.

Dok vi posmatrate standardne savete o poboljšanju odnosa i povećanju raznolikosti dobavljača, nizvodni kupci (odlazni, prodaji) često dobijaju informacije o novim tehnologijama. Takođe će verovatno dobiti savet o tome kada je pravo vreme za spoljne poslove u odnosu na priobalne delove njihovog poslovanja.

Pratite ove spoljne preporuke da biste osigurali da se vaše preduzeće percipira kao lider u onome što sledi za efikasnost lanca snabdevanja. Takođe ćete dobiti obaveštenje o novim naporima da se centralizuju podaci, usvoji IoT ili promene platforme. Trošenje vremena na omogućavanje ove tehnologije ili na promenu pomaže da se osigura da ste relevantni i da sistemi ostanu ažurirani umesto da spadaju u zastarele modele.

*izvor: allthingssupplychain.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...