3PL (Third party logistics)

O 3PL (Third party logistics)  sistemu outsourcinga možemo reći da je to sistem u kome se usluge skladištenja i transporta prenose na specijalizovane kompanije. Outsourcing ovih usluga omogućava kompanijama da smanje troškove i fokusiraju se na njihove osnovne delatnosti a da ostalu logistiku prepuste mnogim profesionalnim pružaocima usluga 3PL koji mogu udovoljiti raznim potrebama, pružajući skladišni prostor, najsavremeniju opremu i prevoz…U svetu postoji veliki broj kompanija, koji nemaju logistiku kao osnovnu kompetenciju. Ukoliko se ne koristite dobre logističke usluge, to može ugroziti sposobnost kompanije za prodaju proizvoda ili pružanje usluga. Ukratko, klijenti mogu raznolike i višestruke potrebe upravljanja lancem snabdevanja preneti na treće strane.

Potreba za uslugama 3PL proizilazi iz potrebe za isplativim i efikasnim izborom za upravljanje rastućom složenošću skladišta i lanca snabdevanja u globalizovanom svetu. To je dovelo do brzog razvoja globalnog tržišta 3PL.

Usluge upravljanja zalihama, isporuka, pakovanje i cross-docking servisi obično se isporučuju sa 3PL uslugama, što 3PL platformu čini još isplativijom. Globalno tržište 3PL pokreće prvenstveno rastuća sklonost outsourcingu svih “ostalih” zadataka u korporativnom sektoru. Ovo značajno povećava profitnu maržu dobavljača, a očekuje se da će takav trend ostati uticajan i daljem periodu.

Globalno tržište 3PL takođe pokreće sve veća potražnja iz sektora e-trgovine zahvaljujući njegovom stalnom rastu poslednjih godina. Ovo je još jedan od glavnih pokretača na globalnom tržištu 3PL. Velikani e-trgovine fokusiraju se na prodaju proizvoda putem svojih platformi, a nemaju svi svoje logističke usluge. Startapovi, koji postaju sve brojniji u današnjem poslovnom okruženju, možda neće moći da priušte svoje sopstvene logističke usluge, što zahteva upotrebu treće strane logistike. Pogodnost kupovine putem interneta rezultirala je time što potrošači jednoglasno pokazuju svoju podršku širenju e-trgovine. Ovo će ostati glavni pokretač na globalnom tržištu 3PL, jer se očekuje da će ekonomije u razvoju biti svedoci stalnog širenja sektora e-trgovine u narednim godinama, što će dovesti do porasta potražnje za uslugama 3PL.

Pored sve veće sklonosti smanjenju troškova, globalno tržište 3PL uglavnom je pod uticajem pada cena otpreme, što je operaterima 3PL omogućilo dobru zaradu, čak i omogućavajući svojim klijentima da smanje svoje ukupne troškove. Korišćenje 3PL rezultira pojednostavljenijim lancem nabavke, što olakšava proces marketinga i prodaje proizvoda.

foto: medium.com

Pročitajte i...