3 načina da pobedite u trci za potrošače: CPG kompanije idu direktno potrošaču (D2C)

Trend da CPG kompanije idu direktno ka potrošaču (D2C) je u porastu. U poređenju sa tradicionalnim CPG modelom, CPG+D2C može pružiti nekoliko prednosti:

  • Prepoznavanje i lojalnost brenda: U ovom dobu ocena, „zvezda“ i komentara, percepcija CPG brenda direktno utiče na vrednost kompanije. D2C, podržan ciljanim promocijama, omogućava jaču lojalnost brendu. Naravno, CPG kompanija takođe treba da podrži svoju D2C inicijativu sa boljim korisničkim iskustvom, omnikanalnim alternativama za kupovinu, jednostavnošću korišćenja za komercijalne veb stranice, povratima bez trenja itd.
  • Bolje i brže povratne informacije o proizvodima kratkog životnog veka: U ovom svetu „gradite bilo gde, prodajte svuda“, životni ciklus CPG proizvoda nastavlja da se smanjuje. Direktan pristup podacima o klijentima preko D2C omogućava poboljšanje proizvoda, inovacije i mogućnosti tranzicije.
  • Novi tok prihoda: D2C za CPG kompaniju ima potencijal da poboljša prihod i marže uklanjanjem posrednika. Međutim, CPG kompanije moraju da budu oprezne u pogledu konkurencije svojim postojećim maloprodajnim/veleprodajnim/distributivnim kupcima/kanalima. Ovde optimalna segmentacija proizvoda i kanala postaje kritično važna, jer pogrešan portfolio u D2C naporima jedne kompanije, može dovesti do poremećenih odnosa sa već postojećim kanalima i neto gubitka profita.
  • Lanac snabdevanja koji reaguje: D2C zahteva specijalizovani lanac snabdevanja zbog isporuka male količine/visoke frekvencije koristeći prvenstveno pakete ili LTL režime isporuke. Brže vreme odziva, efikasnost biranja kao i zahtevi za pakovanje su veoma različiti od onoga na šta su CPG operacije navikle. Zanemarivanje neophodnih razmatranja lanca snabdevanja može dovesti do problema za D2C, uključujući žalbe nezadovoljnih potrošača „C“ u D2C.

Planiranje potražnje orijentisano na potrošače

D2C pristup počinje razumevanjem navika potrošača i određivanjem prioriteta mogućnosti u skladu sa tim. Većina CPG kompanija realizuje prodaju preko više kanala, sa različitim praksama, u različitim zemljama i geografskim regionima. Najčešće, primarni kanali za CPG kompanije obuhvataju maloprodaju, veleprodaju, distributere, vladine ugovore i e-trgovinu.

Mogućnost za bolje planiranje potražnje na maloprodajnim, veleprodajnim i distributerskim/franšiznim kanalima dolazi od dostupnosti podataka koji predstavljaju prodaju potrošača, kao i eksternih podataka kao što su vremenska prognoza, referentne vrednosti sektora i aplikacije za praćenje cena. Inovativne CPG kompanije koriste ove podatke (koji se obično nazivaju podaci o prodajnim mestima ili POS podaci) da planiraju svoju potražnju sa boljim uvidom u preferencije potrošača za svoje proizvode, pored istorijskih podataka koji predstavljaju prodaju kanala.

Segmentiranje prodavnica i proizvoda

Drugi način direktne prodaje potrošačima je održavanje prodajnih mesta, kao što su obične prodavnice, pop-up prodavnice i sezonske prodavnice. Nisu sva prodajna mesta osmišljena da budu jednaka, niti svi potrošači imaju istu sklonost kupovini proizvoda. Stoga, asortimani proizvoda u prodavnicama doprinose većoj profitabilnosti optimizovanjem doprinosa marže ulaganja u zalihe.

*izvor: logisticsviewpoints.com (Atakan Kantar & Doğa Kurt from Solvoyo); foto: unsplash.com

Pročitajte i...