Zemlje EU koje otvaraju granice i ukidaju kontrolu: šengenska zona se vraća u normalu

Evropska komisija preporučila je ukidanje graničnih kontrola unutar EU i svih zemalja šengena od 15. juna, s delimičnim i postepenim otvaranjem spoljnih granica EU nakon 30. juna. Nemačka je ukinula privremene granične kontrole uvedene u martu na graničnim prelazima sa Austrijom, Francuskom, Švajcarskom i Danskom od 13. juna. Pri ulasku u Nemačku, kad neko stigne iz država članica EU i pridruženih zemalja, više se neće zahtevati dokaz i opravdanje potrebe za putovanjem. Ograničenja se mogu, međutim, ponovo uvesti ako se epidemija pogorša.

Podsećamo da je mesec dana ranije, tj. 16. maja, nemačka vlada dozvolila granični saobraćaj na svim graničnim prelazima s Austrijom, Švajcarskom, Francuskom, Luksemburgom i Danskom. Oni su ograničili graničnu kontrolu na slučajne operacije na tim prelazima. Izuzetak je bio Luksemburg, gde su kontrole u potpunosti ukinute. 15. juna, Francuska je ukinula ograničenja na svojim granicama za putnike iz EU, Andore, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina, Švajcarske i Vatikana. Izuzeci važe samo za ljude koji dolaze iz Španije i Velike Britanije.

Poljska je ukinula graničnu kontrolu i ograničenja prelaska unutrašnjih granica EU 13. juna. Od 14. juna su dozvoljeni i međunarodni letovi. Češke vlasti su juče (15. juna) odlučile na sličan korak i otvorile granice za građane gotovo svih zemalja EU, Švajcarske i Lihtenštajna. Međutim, granična ograničenja i dalje važe za putnike iz poljske Šlezije, Belgije, Portugala, Velike Britanije, Švedske. Prema poljskim vlastima, ove teritorije smatraju se područjima rizika za infekciju koronavirusom.

Austrija je 4. juna otvorila granice sa Lihtenštajnom, Nemačkom, Slovačkom, Slovenijom, Švajcarskom i Mađarskom. 16. juna su ukinuta ograničenja na granici sa Italijom. Italija je svoju unutrašnju granicu otvorila 3. juna. juna Slovačka je oslobodila ograničenja na graničnim prelazima za putnike iz Bugarske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Grčke, Hrvatske, Islanda, Lihtenštajna, Litvanije, Letonije, Mađarske, Malte, Nemačke, Norveške, Austrije, Slovenije i Švajcarske. Na slovačko-poljskoj granici provere će se obavljati do 26. juna, a jedini otvoreni granični prelazi su Trstena-Chižne i Višny Komarnik-Barvinek.

Španija neće otvoriti svoje granice do 21. juna – osim granice sa Portugalijom Portugalci su takođe prvobitno ukinuli kontrole, ali prošle nedelje su odlučili da ih produže do kraja juna. Ograničenja se ne odnose na drumski teretni saobraćaj. Danska je odlučila da granice ostanu zatvorene do daljnjeg, iako su uvele određeno labavljenje. 15. juna, osobama koje trajno žive u Nemačkoj, Norveškoj i Islandu biće dozvoljeno da uđu u Dansku, pod uslovom da tamo ostanu najmanje 6 noći (van Kopenhagena). Ovo pravilo se ne odnosi na vozače. Međunarodnim drumskim prevozom robe (uključujući tranzit) treba koristiti sledeće granične prelaze: Frøslev, Sæd ili Krusa (osim što Krusa nije dostupan za vozila veće od 3,5 tone).


izvor: trans.info

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Pročitajte i...