Zanimljivosti sa severa: Norveška od ove sezone uvodi nova pravila za zimske gume

Od predstojeće zimske sezone Norveška će imati nove propise za upotrebu zimskih guma na teškim teretnim vozilima. 15. novembra 2020. (kao i 16. novembra 2020. na severu zemlje) u Norveškoj stupaju na snagu novi propisi za zimske gume za kamione, koje je parlament odobrio krajem prošle godine. Od sredine novembra, kamioni će morati da imaju gume sa oznakom 3PMSF, sa prepoznatljivim simbolom koji prikazuje pahuljicu i tri planinska vrha. To znači da u Norveškoj više neće biti moguće koristiti gume sa oznakom M + S (blato i sneg).
Pored toga, biće promenjen način na koji se obračunavaju novčane kazne, naime: biće izdata posebna kazna za svako kršenje u vezi sa zimskim gumama i lancima.

Obavezne gume sa simbolom pahuljice

Vozilo bruto mase iznad 3,5 t mora biti opremljeno zimskim gumama sa simbolom pahuljice i tri planinska vrha (3PMSF) na pogonskoj i prednjoj upravljačkoj osovini. Za ostale osovine mogu se koristiti gume za blato i sneg (M + S) ili 3PMSF.
Ako je vozilo opremljeno gumama sa ekserima za blato i sneg proizvedenim od 40. nedelje 2017. do zaključno sa 40. nedeljom 2019. (datum proizvodnje je prikazan na bočnoj strani pneumatika), uslov za upotrebu 3PMSF guma na pogonskoj i prednjoj osovini upravljača ne odnosi se na zimsku sezonu 2020/21. godine. Prikolice sa NDM preko 3,5 t moraju biti opremljene gumama M + S ili 3PMSF.
Takođe, treba imati na umu da su u Norveškoj gume sa ekserima (prosečne dužine 1,7 mm) dozvoljene od 1. novembra do prve nedelje posle Uskrsa. U Nordlandu, Tromsu i Finnmarku od 16. oktobra do 30. aprila. Gume sa ekserima treba postaviti na istu osovinu za teška teretna vozila i prikolice. U slučaju dvostrukih guma, dovoljno je kada jedna od njih ima eksere. Sve gume sa ekserima na istom vozilu moraju imati približno jednak broj eksera.
Ako je prikolica sa projektovanom brzinom preko 50 km/h i sa radnom kočnicom, opremljena gumama sa ekserima, na svim točkovima moraju biti gume sa ekserima. U slučaju kombinacija sa duplim točkovima, dovoljno je imati gume sa ekserima na jednom od duplih točkova. Ovo važi bez obzira na najveću dozvoljenu težinu prikolice.
Pored toga, vozila preko 3,5 t moraju biti opremljena lancima tokom perioda u kome je dozvoljena upotreba guma sa ekserima. Svaki traktor sa prikolicom mora biti opremljen sa 7 lanaca.
Kao što naglašava Norveška uprava za puteve, vozilo mora imati zimske gume (sa ili bez eksera) i lance takođe van gore pomenutih perioda, ako je to neophodno kako bi se osiguralo dovoljno prijanjanja na putu. Ako se na putevima mogu očekivati sneg ili led, vozilo mora biti opremljeno lancima bez obzira na sezonu.
Potrebna dubina profila
Minimalna dubina profila 5 mm potrebna je na gumama vozila sa NDM preko 3,5 t (kako motornih tako i njihovih prikolica) između 1. novembra i prve nedelje posle Uskršnjeg ponedeljka (Nordland, Troms i Finnmark – između 16. oktobra i 30. aprila) . Van tih perioda gume moraju imati minimalnu dubinu profila od 1,6 mm.

Novčane kazne za prekršaje povezane sa gumama

Sledeće novčane kazne predviđene su za vožnju sa nedovoljnom dubinom profila ili za neispravne gume zimi:

  • 1.000 NOK po gumi za motorna vozila sa NDM ne većom od 7,5 tona,
  • 2.000 NOK po gumi u slučaju motornih vozila sa NDM iznad 7,5 tona.
    Za ne posedovanje lanaca primenjuju se sledeće kazne:
  • 750 NOK u slučaju motornih vozila sa NDM ne većom od 7,5 tona,
  • 1.200 NOK u slučaju motornih vozila sa NDM iznad 7,5 tona,
  • 1.500 NOK u slučaju motornih vozila sa NDM preko 7,5 tona koja vuku prikolicu s NDM iznad 3,5 t.

izvor: trans.info
Image by Luka Nguyen from Pixabay