Zanimljivosti sa Ostrva: ECMT dozvole potrebne za mnoge evropske zemlje van EU

U svojim najnovijim savetima za međunarodne prevoznike, Ministarstvo saobraćaja Ujedinjenog Kraljevstva naglasilo je da će prevoznici i dalje morati da traže dozvole ECMT-a za obavljanje transporta u i iz Albanije, Jermenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Moldavije i Crne Gore. Kao deo nedavno dogovorenog trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i EU, prevoznici iz Velike Britanije moći će da pređu EU i vrše isporuke u zemlje poput Švajcarske. Takođe mogu slobodno prelaziti Republiku Irsku radi isporuke u Severnu Irsku. Pored toga, britanski prevoznici mogu izvršiti jedno kabotažno putovanje nakon natovarenog putovanja u državu EU.

Međutim, za isporuke nekim od onih zemalja koje nisu članice EU, uključujući Crnu Goru i Severnu Makedoniju, potrebne su dozvole ECMT. Ministarstvo saobraćaja Ujedinjenog Kraljevstva stoga savetuje prevoznike da provere da li su njihova putovanja obuhvaćena Sporazumom o trgovinskoj saradnji.

Ako to ipak nije slučaj, prevoznici su zamoljeni da razmotre da li će im trebati dozvola ECMT-a za treće unakrsno trgovanje u EU ili da krenu u drugu zemlju koja je deo sistema ECMT u januaru i / ili februaru.

Oni kojima već nije dodeljena godišnja ECMT dozvola, moći će da dobiju kratkoročnu (30-dnevnu) dozvolu za ova putovanja. Dozvole se mogu izdati kontaktiranjem DVSA na: shorttermecmt@dvsa.gov.uk.

Vlada Velike Britanije kaže da će se dozvole izdavati samo za putovanja koja uključuju treće višestruko putovanje ili zemlju članicu ECMT-a, a od prevoznika će se možda zatražiti da dostave dokaze o prethodnim putovanjima ili budućim ugovorima.

Dok se pristupi potražnji, dozvole će se izdavati samo za pokrivanje putovanja koja počinju u januaru i februaru, a prevoznici moraju da vrate svoje popunjene ECMT dnevnike u roku od dve nedelje od isteka dozvole. Aranžmani za pristup nakon februara treba da budu potvrđeni početkom 2021. godine.

Ministarstvo saobraćaja Ujedinjenog Kraljevstva naglašava da dozvole ECMT ne mogu da se koriste za kabotažna putovanja.

ECMT dozvole su potrebne za putovanja u druge zemlje članice ECMT-a koje nisu u EU ili su obuhvaćene bilateralnim aranžmanom. Prema Vladi Velike Britanije, to su sledeće:

  • Albanija
  • Jermenija
  • Azerbejdžan
  • Bosna i Hercegovina
  • Severna Makedonija
  • Moldavija
  • Crna Gora.

izvor: trans.info

Foto di Elionas2 da Pixabay

Pročitajte i...