Vozači sa kamionima iz Srbije već deset dana čekaju na ukrajinskoj granici

Ukupno pet vozača kamiona iz Srbije, četvorica na ukrajinsko-poljskom graničnom prelazu Jagodin i jedan u Semipolki nadomak Kijeva, već 10. dan čekaju da dobiju dozvolu za povratak u Srbiju, izjavio je jutros Tanjugu predsednik Udruženja Međunarodni transport Neđo Mandić.

Mandić je rekao da su vozačima iz Srbije oduzeti pasoši, da nemaju dovoljno ni vodu ni hranu i da im je zabranjeno da se kreću po kamionskom terminalu na prelazu Jagodin.

On je potvrdio da Srbija diplomatskim putem nastoji da pronađe rešenje sa vlastima Ukrajine s obzirom da je zabranjen saobraćaj kamiona koji idu u ili iz Rusije, što je slučaj sa srpskim kamionima.

Srbija diplomatskim putem pokušava da pomogne. Kako je za RTS rečeno u Privrednoj komori Srbije, taj granični prelaz otvoren je za prazna vozila i za kamione sa robom za Evropsku uniju. Vlasnici kamiona pozivaju nadležne da im pomognu da izvuku ljudstvo, opremu i robu iz Ukrajine.

Ambasador Srbije u Poljskoj Nebojša Košutić potvrdio je da je uspostavljen zvaničan kontakt sa ukrajinskim vlastima i da je dobijena informacija da je na snazi zakon o ratnoj administraciji, po kojem carina više nije nadležna za slučaj naših vozača.

“Zbog toga čekaju instrukcije kako da postupe u ovoj situaciji”, kaže ambasador Srbije Nebojša Košutić, preneo je RTS.

*photo: unsplash.com

Pročitajte i...