Vozač kažnjen sa 1.001 € jer nije registrovao prelazak granice na tahografu

Pojedini vozači u EU i dalje ne shvataju ozbiljno obavezno registrovanje prelaska granice, koje važi od 02. februara ove godine. Tako je jednom vozaču kamiona, koji nije ispoštovao ovu obavezu, u Španiji izrečena kazna od 1.001 evra.

Uprkos činjenici da španska vlada još uvek nije primenila zakone koji detaljno navode kolike bi trebalo da budu kazne za ovakav prekršaj, katalonska policija (Mossos d’Esquadra) već je izrekla prvu kaznu vozaču, jer nije snimio prelazak granice putem tahografa. Slučaj je preneo španski teretni portal forotransporteprofesional.es, koji je objavio fotografiju dokumentacije koja potvrđuje kaznu.

Ovaj veb-sajt, o vestima iz oblasti drumskog saobraćaja, navodi da je upoznat sa dva slučaja u kojima su vlasti izrekle novčane kazne zbog istog prekršaja; u jednom slučaju, kazna je bila izuzetno visoka, u poređenju sa npr. kaznama u Nemačkoj (125-250 evra za vozača i 375-750 evra za prevoznika), Belgiji (55 evra) i Italiji (52-102 evra) za isti prekršaj.

Vozač je kažnjen sa pozamašnih 1.001 evro, jer nije uneo španski kod u tahograf nakon prelaska francusko-španske granice.

Trans.INFO je u međuvremenu saznao od španskog transportnog udruženja da iznos kazne izrečene za pomenuti prekršaj još nije zvanično utvrđen:

Za sada ne postoji posebna sankcija u LOTT-u (španski Zakon o teretnom prometu) za ovo kršenje. Vlada će izdati uredbu kojom će to regulisati u toku ovog meseca, zajedno sa drugim merama usvojenim prošlog decembra“, izjavio je Huan Hose Gil, generalni sekretar organizacije.

*izvor: trans.info; foto: unsplash.com

Pročitajte i...