Volvo će Amazonu isporučiti 20 teških električnih kamiona

Volvo Trucks će do kraja godine Amazonu u Nemačkoj isporučiti potpuno električne teške kamione. Očekuje se da će 20 Volvo FH Electric preći više od milion putnih kilometara godišnje, na struju umesto na dizel.

„Teška teretna vozila i druga komercijalna vozila čine oko 36% nemačkih emisija iz domaćeg saobraćaja“, zbog čega je dekarbonizacija drumskog saobraćaja važno pitanje za rešavanje.

„Veliki akteri u transportnom biznisu igraju ključnu ulogu u vođenju napora industrije da smanji svoj karbonski otisak. Zato mi je drago što Amazon sarađuje sa nama na smanjenju njihovih emisija u dužim i težim transportnim zadacima“, kaže Džesika Sandstrem, viša potpredsednica za upravljanje proizvodima u kompaniji Volvo Trucks.

Volvo Trucks je započeo serijsku proizvodnju teških električnih kamiona u septembru ove godine, a dostupnost električnih kamiona za međugradski i regionalni transport označava važnu prekretnicu za dekarbonizaciju drumskog transporta.

„Globalno sada imamo šest modela električnih kamiona spremnih za narudžbu i u serijsku proizvodnju kako bismo zadovoljili sve veću potražnju za transportom robe sa dekarbonizacijom. Ovo je ohrabrujući korak napred za smanjenje uticaja klimatskih promena“, komentariše Džesika Sandstrem.

Električne verzije njegovog najvažnijeg asortimana proizvoda – kamioni Volvo FH, Volvo FM i Volvo FMX za teške uslove rada – igraće vitalnu ulogu u postizanju globalnog cilja Volvo Trucks-a da će 2030. godine 50% svih novih kamiona koji se prodaju budu  električni. Ovi električni kamioni za teške uslove rada mogu da rade sa ukupnom težinom od 44 tone, a tri pomenuta modela predstavljaju oko dve trećine prodaje kompanije.

Za Amazon, kamioni će zameniti svoje dizel modele i igrati ključnu ulogu u inicijativama za elektrifikaciju kroz svoj transportni lanac.

„Amazon je posvećen dekarbonizaciji svoje flote, a srednja milja je bila ozloglašeni sektor koji je teško umanjiti“, objašnjava Andreas Maršner, potpredsednik Transportation Services Europe u Amazonu. „Zato je dobrodošlica ovih električnih teških teretnih vozila iz Volva u našu flotu tako kritična prekretnica. Mi upravljamo jednim od najbrže rastućih programa elektrifikacije komercijalnog transporta i nastavićemo da ulažemo i inoviramo kako bismo dekarbonizirali i isporučili pakete kupcima sa nultom emisijom.“

Malo zanimljivih činjenica o Volvo FH Electric

Kapacitet baterije: 540 kWh

Izlazna snaga: 490 kW kontinuirana snaga

Domet je do 300 km, ali Volvo FH Electric može preći do 500 km tokom normalnog radnog dana ako se doda dopuna, na primer tokom pauze za ručak.

Volvo Trucks ima globalni asortiman od šest električnih kamiona dizajniranih da pokriju mnogo različitih transportnih zadataka.

Modeli Volvo FH, FM i FMX Electric imaju ukupnu težinu do 44 tone. Prodaja je u toku u Evropi, a serijska proizvodnja je počela u septembru 2022.

Proizvodnja Volvo FL i FE Electric, za gradsku distribuciju i rukovanje otpadom, počela je u Evropi već 2019.

Proizvodnja Volvo VNR Electric za Severnu Ameriku počela je 2020.

izvor&foto: fleet.ie

Pročitajte i...