Velika Britanija: Najveće stajalište za kamione u Evropi sa teretanom i salom za igrice otvara se u petak

Novi kamionski park u Ešfordu, koji se nalazi 13 milja od ulaza u Evrotunel, nudiće mesta za 650 teretnih vozila i još mnogo toga: teretana, gejming centar i restoran. Objekat će od petka biti otvoren za potrebe transportne industrije.

Ashford International Truckstop ne samo da će biti najveći park za teretna vozila u Evropi, već će biti i siguran: imaće sigurnosnu barijeru, sigurnosnu ogradu od bodljikave žice, LED reflektor osetljiv na pokret, kao i osvetljen parking sa infracrvenim zracima, CCTV-om osetljivim na pokret i bezbednosnim patrolama.

Kamionsko stajalište i svi njegovi objekti biće otvoreni 24/7. Pored tuševa i toaleta, kompleks ima mašine za pranje i sušenje veša, restoran, teretanu za fitnes, salon i TV prostor, a uskoro će biti i smeštaja.

Kamionsko stajalište trebalo je da bude otvoreno 1. novembra, ali zbog problema u lancu snabdevanja u nabavci materijala, datumi otvaranja su odloženi. Kamiondžije mogu da počnu da koriste objekat od ponedeljka, 6. decembra.

Loši i nedovoljni parkinzi za kamione i bezbednost vozača su vodeći uzrok nedostatka vozača

Najnoviji zvanični podaci o broju kamionskih parkova u Velikoj Britaniji su još iz 2018. godine, kada je Ministarstvo saobraćaja identifikovalo nacionalni nedostatak od oko 3.700 parking mesta za kamione. Nedostatak parkinga za kamione znači da vozači često spavaju u odlagalištima i industrijskim imanjima.

Dankan Bjukenen, direktor politike u udruženju drumskih transporta, rekao je da bi život vozača kamiona mogao biti „veoma, veoma težak“ i da je transportna industrija godinama bezuspešno tražila više parkova.

Vlada je u septembru objavila da će biti izgrađeni „luksuzni“ kamionski parkovi kako bi profesija vozača teretnih vozila bila privlačnija mladim ljudima. Takođe, u oktobru je ministar saobraćaja zatražio 50 miliona funti od Trezora za poboljšanje parkova za kamione širom zemlje, čime je profesija vozača postala privlačnija.

*izvor: trans.info; foto: unsplash.com

Pročitajte i...