Uticaj obaveznog evidentiranja graničnog prelaza na emisiju CO2?

Obaveza vozača da unesu šifru zemlje u tahograf na granici ili prvo moguće zaustavljanje posle granice će izazvati haos na granicama, povećati emisiju CO2 i dovesti do većih troškova.

Od 2. februara na snagu stupa obaveza vozača da svaki granični prelaz evidentiraju na tahografu čim dođe do prelaska. Ova informacija treba da pomogne kontrolnim organima da shvate koliko je vremena vozač proveo u inostranstvu i gde – to je neophodno za novu šemu kabotaže i upućivanja.

Imajući u vidu broj kamiona na putevima u EU i činjenicu da sva ova vozila treba da se zaustave na granici ili na istom parkiralištu teretnih vozila odmah iza granice, mali broj parking mesta će za tren biti popunjen. U slučaju da se jedan deo vozača odluči da na parkiralištu pravi obaveznu pauzu, parkinzi će se popunjavati još brže. Obavezno zaustavljanje dovodi do enormne količine dodatne emisije CO2. Kamion troši oko jedan litar dizela da bi postigao brzinu od 80 km/h iz mesta i tako emituje 3,2 kg CO2.

Kako EU želi da smanji emisiju CO2 za 55% do 2030. godine, obavezna zaustavljanja teretnih vozila su u suprotnosti sa ciljevima EU. Očigledno, obavezno zaustavljanje dovodi do dodatnih troškova za prevoznike. Obaveza evidentiranja će prestati krajem 2025. Tada će svi kamioni koji voze na međunarodnom nivou biti opremljeni novim tahografom: pametnim tahografom koji automatski registruje zemlju u kojoj se vozač vozi pomoću GPS-a.

izvor&foto: tran.info

Pročitajte i...