Uticaj nepredvidivih povećanja cena goriva na uslugu transporta

Sve veći broj transportnih kompanije signalizira da više nije u stanju da apsorbuje oscilacije u ceni dizela, koja se pogoršava zbog rata u Ukrajini. Ova neregulisana i nepredvidiva povećanja neizbežno utiču na usluge transporta.

Cene energije u Evropi su u porastu već nekoliko meseci, kao nusprodukt napora na dekarbonizaciji. Čvrsto određivanje cena ugljenika u okviru sistema EU za trgovinu emisijama (ETS) je sredstvo politike koje ima za cilj smanjenje potrošnje energije. Međutim, oživljavanje tržišta nakon perioda strogih blokada povećalo je pritisak na tržište i gurnulo cene dalje od onoga što se očekivalo. Zbog rusko-ukrajinskog rata, ove cene sada eskaliraju na još viši nivo.

U ovoj ozbiljnoj i neizvesnoj međunarodnoj situaciji zbog rusko-ukrajinskog sukoba, pogoršava se i energetska kriza poslednjih meseci, pri čemu cena dizel goriva konstantno raste.

Uprkos naporima da se održi stabilnost cena apsorbujući fluktuacije ulaznih troškova, ova neregulisana i nepredvidiva povećanja neizbežno utiču na transportne usluge.

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata koja se odnosi na naftne derivate Evro dizel i Evro premijum BMB 95. Članovi vlade doneli su odluku o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto od sadašnjeg iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja u trajanju od 30 dana.

Evropska komisija kreće u drugom pravcu. U saopštenju objavljenom u petak, saopšteno je da do sredine maja želi da predstavi plan RePowerEU za postepeno ukidanje zavisnosti od ruskih fosilnih goriva do 2027. „Previše smo zavisni od ruskih fosilnih goriva, a posebno od gasa. Moramo da diverzifikujemo dobavljače, posebno prelaskom na LNG i povećamo svoj udeo u obnovljivim izvorima energije.“

foto: pixabay

Pročitajte i...