UN: Poziv IRU za pokretanje kaspijske trgovine

Govoreći na događaju na visokom nivou UN-a o uticaju COVID-19 na drumski transport u regionu Kaspijskog mora, generalni sekretar IRU Umberto de Pretto pozvao je na koordinirani globalni i regionalni pristup u borbi protiv pandemije.

Gospodin De Pretto podvukao je važnost alata za olakšavanje trgovine zasnovanih na UN-ovim konvencijama, kao što su TIR i e-CMR, u suočavanju sa izazovima pandemije i njihovoj ulozi u jačanju trgovine pretvaranjem zemalja koje nemaju izlaz na more u zemlje povezane s kopnom.

Izvršna sekretarka UNECE-a, Olga Algayerova, naglasila je da će potpuna primena TIR-a i eTIR-a pomoći zemljama da se brže i bolje oporave i osiguraju otpornost na buduće izazove pandemije. Zamenik generalnog sekretara UN-a Fekitamoeloa Katoa ‘Utoikamanu dodao je da su globalna koordinacija i TIR presudni za održavanje lanaca snabdijevanja tokom i nakon pandemije.

Potreban nam je koordiniran, pragmatičan i stabilan povratak u normalne trgovinske tokove, vođen drumskim prevozom i vođen isprobanim i dokazanim alatima za olakšavanje trgovine kao što je TIR“, Umberto de Pretto

izvor: iru.org;

foto: pixabay.com

Pročitajte i...