Ujedinjeni Arapski Emirati se prijavljuju za digitalni TIR

Ujedinjeni Arapski Emirati postali su prva zemlja u Regionu Saveta za saradnju u Zalivu (GCC) koja je ostvarila napredak u digitalizaciji sistema TIR.

Na svečanosti, održanoj prošle nedelje u Dubaiju, i praktično je potpisan Memorandum o razumevanju u prisustvu NJ.E. Ahmeda Abdulaha bin Laheja Al Falasija, generalnog direktora Savezne carinske uprave UAE, NJ.E. Mohammeda Ahmeda Ben Sulayema, predsednik Automobilskog i turističkog kluba UAE, člana IRU, i generalnog sekretara IRU Umberta de Pretta.

Digitalna transformacija je ključna u pomaganju carinskim vlastima za pojednostavljenje prevoznih procesa, istovremeno povećavajući sigurnost, bezbednost i konkurentnost u današnjem poslovnom i trgovačkom okruženju, koje se veoma brzo razvija.

Podsticaj UAE na digitalizaciji TIR-a pokazuje njihovu posvećenost da trgovinski i granični prelazi budu što efikasniji uz digitalnu transformaciju carinskih procedura“, rekao je Umberto de Pretto.

To će nesumnjivo doneti stvarne koristi za transportne i logističke operatere u UAE i širem regionu. Ohrabrujem sve vlasti na Bliskom istoku da slede paket i digitalizuju svoje carinske procedure TIR “, dodao je on.

TIR se pokazao kao odličan alat za olakšavanje trgovine u regionu GCC -a, a njegova upotreba značajno smanjuje vreme čekanja na granicama do 92%, poboljšava carinsku sigurnost, a istovremeno pruža potrebnu garanciju za carinske poreze i dažbine.

*izvor: iru.org; foto: pixabay.com

Pročitajte i...