U Velikoj Britaniji zabranjuju gume starije od 10 godina

Britansko ministarstvo saobraćaja (DfT) saopštilo je prošle nedelje da će gume starije 10 i više godina biti zabranjene na prednjim osovinama kamiona i autobusa.

Zabrana je usledila nakon opsežne analize, uključujući istraživanje koje je naručilo Ministarstvo saobraćaja. Studija pokazuje da stare gume trpe koroziju koja može prouzrokovati njihov kvar.

Ovim potezom biće zabranjeno postavljanje guma starih 10 i više godina na prednje točkove kamiona i autobusa i na sve točkove minibuseva.

Podzakonski propisi biće usvojeni na jesen i odnosiće se i na obnovljene gume – sa datumom obnavljanja koji će biti obeležen – čime će starost guma biti jasno vidljiva.

Na isti način na koji ne biste vozili automobil sa neispravnim kočnicama, osiguravanje guma ispravnim, ključno je za sigurnost svakog putovanja.

“Ovaj korak će vozačima širom zemlje dati poverenje da su njihovi kamioni i autobusi zaista pogodni za upotrebu“- istakla je ministarka za puteve baronica Vere. – „Ova promena je u velikoj meri rezultat dugogodišnje kampanje, a posebnu zahvalnost i počast odajem Frances Molloi.“

Sin Francesa Molloia, Michael, poginuo je u sudaru 2012. godine. Vozilo je imalo 19 godina staru gumu na prednjoj osovini. Od nesreće, gospođa Molloi se borila za promenu zakona.

Vozači, vlasnici i operatori odgovorni su za sigurnost svojih vozila. Vlada će takođe zatražiti od Agencije DVSA (Driver and Vehicle Standards Agency) da nastavi sa proverom starosti guma kao dela rutinskih aktivnosti i ​​da proširi dodatnu procenu u  okviru godišnje šeme ispitivanja (MOT test).

izvor: trans.info

Image by Peter H from Pixabay

Pročitajte i...