U Francuskoj od novembra novi propisi o zimskim gumama

Prošle zime, francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je izmene propisa o upotrebi zimskih guma u ​​planinskim regionima zemlje. Ove izmene uskoro bi trebalo da stupe na snagu. Zimski lanci ili gume biće obavezni od 1. novembra 2021. godine u planinskim područjima, izveštava Francuska agencija za bezbednost na putevima (Securite routiere).

Prefekti 48 odeljenja koja se nalaze u planinskim vencima (Alpi, Korzika, Centralni masiv, masiv Jura, Pirineji, masiv Vogeza) uskoro će sastaviti spisak opština u kojima će novi zahtev za opremom vozila važiti zimi, odnosno od 1. novembra do 31. marta.

Rad na propisima trajao je više od pet godina. Do sada je bilo obavezno koristiti lance za sneg na putevima u Francuskoj označenim putokazom i samo kada su bili prekriveni snegom.

Novi propisi će od lakih komercijalnih vozila, kao i kamiona bez prikolice ili poluprikolice, zahtevati da imaju 4 zimske gume (označene kao M + S / MS / M & S) ili da postavljaju lance za sneg na dva pogonska točka, izveštava francuska organizacija prevoznika OTRE.

Osim toga, kamioni sa prikolicom ili poluprikolicom moraju imati lance za sneg koji im omogućavaju postavljanje na najmanje dva pogonska točka-čak i ako imaju zimske gume.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...