U duhu 1. Maja – Pobednički štrajk vozača Agmaza

Sukob između Agmaza i grupe njegovih kamiondžija, o kojem se često izveštava, konačno je došao do zaključenja nakon štrajka koji je trajao nekoliko nedelja.

Kako je saopštio Sindikat DGB, koji je među onima koji pomažu vozačima u štrajku, u sredu je postignut dogovor između vozača kamiona i njihovog poslodavca. Svi vozači su dobili traženi novac koji im se duguje.

Komentarišući ovaj sporazum, Edvin Atema iz holandskog sindikata FNV rekao je da su vozači Agmaza bili „tretirani kao životinje“.

Pišući na Tviteru, Stefan Kerzel iz sindikata DGB nazvao je šefa Agmaza Lukaša Mazura „poslodavcem kriminala kojeg treba izbaciti iz transporta“.

U saopštenju na sajtu DGB-a, Kerzel je takođe pozvao da se Agmazu oduzme dozvola za transport, a tako]e je i dodao:

„Potrebne su nam čvršće i strože kontrole nadležnih organa, finansijske kontrole rada na crno (FKS) i Savezne kancelarije za logistiku i mobilnost (BALM) što je pre moguće kako bismo sproveli potraživanja minimalne zarade preko državnih granica. Zahtevamo više transparentnosti u  lancima snabdevanja – i elektronsku isporuku dokumenata za praćenje logističkih lanaca. Generalna odgovornost izvođača u Zakonu o minimalnoj plati je velika. Takođe nam je potrebna snažna odgovornost za sve prekršaje protiv Zakona o lancu snabdevanja. Klijenti su takođe odgovorni. Oni moraju biti odgovorni za propuste podizvođača.”

Pored toga što 60 vozača prima plate, dogovoreno je da se protiv kamiondžija neće preduzimati nikakve pravne radnje.

U međuvremenu, u drugom događaju koji se dogodio uveče pre nego što je postignut dogovor, kamion Amgaza se zapalio na autoputu A7 u blizini raskrsnice Fulda-Nord.

U izveštaju objavljenom iste večeri, Gazeta Wyborcza.pl je objavio da je od Amgaza dobila slike kamiona koji se zapalio. Wyborcza je takođe naveo da je Amgaz nagovestio da su štrajkači kamiona možda imali neke veze sa požarom.

Međutim, izveštaji nemačke policije o incidentu ne ukazuju na tako nešto.

Saopštenje za štampu koje je izdalo sedište policije Istočnog Hesena čak je pohvalilo vozače Amgaza koji su ugasili požar.

„Do dolaska vatrogasne ekipe, vozač kamiona i njegov suvozač, koji su nepovređeni uspeli da napuste kamion, pokušali su da ugase požar sopstvenim sredstvima. I drugi vozači kamiona su aparatima za gašenje požara i vodom pokušali da spreče da se vatra proširi na poluprikolicu koja je bila natovarena drvetom i plastikom“, navodi se u fragmentu pomenutog saopštenja.

U saopštenju se dodaje da je šteta od požara minimalna, “delimično i zbog odlučnog delovanja upornih vozača kamiona”.

*izvor i foto: trans.info

Pročitajte i...