Transportne kompanije pridaju veliki značaj održivosti

Tri od četiri transportnih operatera u Evropi smatraju održivost važnom ili veoma važnom. To je izvanredan rezultat studije o održivoj stvarnosti koju je Goodyear sproveo prošle godine. U Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj (regija DACH) je 60 odsto učesnika ankete na DACH tržištima izjavilo je da je ta tema deo njihovih korporativnih vrednosti.

70 odsto velikih flota navodi da imaju jasno definisane ekološke ciljeve. U DACH regionu, skoro 50 procenata flota koje učestvuju ima definisane ciljeve održivosti, a skoro 30 procenata želi da uvede ciljeve održivosti u narednih dvanaest meseci.

Alternativni pogoni

Jedna od najčešćih mera koje se preduzimaju je obnova voznog parka. Alternativni pogoni su u porastu. Na primer, 43 odsto voznih parkova sa više od 500 vozila prelazi na vozila sa električnim, hibridnim ili LNG pogonom. U regionu DACH, 75 odsto voznih parkova sa 251 do 500 vozila biće preuređeno. Međutim, troškovi su najveća prepreka za preduzimanje daljih mera održivosti. Više od 60 odsto učesnika ankete izjavilo je da su neka rešenja za njih preskupa.

„Industrija se kreće ka zelenijoj budućnosti“, rekao je Maciej Szymanski, direktor marketinga za Evropu za komercijalnu poslovnu jedinicu u Goodyear-u. „Ali to je takođe na prekretnici u drugim aspektima, pošto su transportne i logističke kompanije širom Evrope suočene sa fluktuacijama u potražnji, vremenskim i troškovnim pritiscima i većom složenošću.“ U anketi je između avgusta učestvovalo 985 operatera iz 36 evropskih zemalja u septembru 2021.

izvor&foto: verkehrsrundschau.de

Pročitajte i...