Transportna udruženja CIE pozivaju da se ukine ključna obaveza paketa mobilnosti

Transportna udruženja iz Litvanije, Poljske, Bugarske, Rumunije, Mađarske i Hrvatske u pismu komesaru EU za saobraćaj zatražila „hitnu potrebu za revidiranje zahteva za vraćanje kamiona kući“ kako bi se „izbegli dokazani negativni efekti na funkcionisanje tržišta drumskog transporta EU. Takođe, pisano je i o ambicioznom EU Green Deal i Fit for 55 goals“.

U pismu, poslatom 31. januara uoči novih pravila Paketa mobilnosti, koja su stupila na snagu 2. februara (i drugih koji će se primenjivati 21. februara), navodi se da će poljski, litvanski, bugarski i mađarski prevoznici imati čak 6,21 evra bn; 1,17 milijardi evra; 0,53 milijarde evra i 0,8 milijardi evra dodatnih troškova, respektivno.

Pored toga, potpisnici pisma tvrde da će 1.000 litvanskih, 4.500 poljskih, 2.424 bugarskih i 500 mađarskih kamiona sada morati da se svakodnevno vraćaju u svoju matičnu zemlju, prelazeći tako čitav niz država članica EU na „prazno ili neoptimalno trčanje.”

Štaviše, transportna udruženja navode da se od Rumunije očekuje rekordnih 4,5 milijardi evra manje prihoda od transporta i dodatnih troškova od oko 12.000 evra po kamionu godišnje.

Pitanje koje je posebno uznemirilo prevoznike iz centralne i istočne Evrope je pomenuta obaveza vraćanja kamiona kući. U pismu se ovo navodi kao „iracionalna mera“ koja bi mogla da generiše veće troškove i za kompanije u drumskom saobraćaju, kao i za potrošače.

U prilog svom argumentu, transportna udruženja tvrde da će nova pravila doprineti poremećajima globalnih lanaca snabdevanja usred perioda rastuće potražnje za robom, rasta vozarina, viših troškova goriva, ograničene proizvodnje kamiona zbog nedostatka poluprovodnika, sve većeg nedostatka vozača, kao i sve veće neizvesnosti koje je stvorila pandemija COVID-19. Potpisnici pisma takođe tvrde da obavezan povratak kamiona kući „nema ništa zajedničko sa poboljšanjem uslova rada vozača“, argument koji očigledno ne deli Evropska federacija transportnih radnika.

U pismu transportnih udruženja CIE zatim se poziva na zakonodavnu intervenciju kako bi se uklonila obaveza kamiona da se vrate u svoju zemlju porekla:

„Izuzetno je zabrinjavajuće da za sada nema naznaka o bilo kakvim daljim koracima u reviziji uslova za vraćanje kamiona kući. Evropski sud pravde EU već više od godinu dana ispituje ovo pitanje i najverovatnije će nastaviti sa postupkom sledeće godine ili čak i duže. Dakle, skora implementacija zahteva za nekoliko nedelja ne ostavlja osnova zakonodavcima EU da se oslone na buduću odluku Evropskog suda pravde EU.

izvor&foto: ecgnews.ecgassociation.eu

Pročitajte i...