Transportna kompanija Waberer’s otkriva koliko plaća svoje vozače

Nakon „istorijske“ promene u sistemu plata uvedene početkom avgusta, mađarski dobavljač transportnih i logističkih usluga Waberer’s otkrio je koliko zarađuju njegovi vozači u međunarodnom transportu.

U video snimku na Fejsbuku, koji je prošle nedelje objavio Waberer’s, zaposleni u HR-u ove kompanije objašnjavaju najnoviji „istorijski“ sistem plata za međunarodne vozače.

U pomenutom videu navedeno je da vozači kod Waberer’s-a imaju mogućnost zarade između 1.900 i 2.500 evra u zavisnosti od zemlje u koju putuju, dodatnih pređenih kilometara i njihovih individualnih veština.

Kako se navodi u saopštenju, Waberer’s je pre avgusta meseca plaćao nižu dnevnu cenu nedeljom i državnim praznicima za vozače koji prevoze robu u inostranstvo. Međutim, od 1. avgusta, kompanija plaća istu dnevnu stopu za svaki dan – čak i ako je praznik.

Ova dnevna stopa iznosi neto 30.000 mađarskih forinti (oko 75 evra) za međunarodne vozače koji ne putuju u UK i ne obavljaju ADR prevoz.

Vozači imaju pravo na dodatni novac ako uštede gorivo (500 HUF po litru, što je oko 1,25 evra po litru) i takozvani kilometarski bonus, koji iznosi 20 HUF (0,05 evra) po dodatnom kilometru.

Prevoz u UK se plaća bolje: dnevna cena za njih je 33.000 mađarskih forinti (oko 85 evra), a vozači dobijaju dodatnih 15.000 forinti (37 evra) svaki put kada pređu kanal.

Izračunavanje svega ovoga može izgledati pomalo zbunjujuće. Međutim, da bi se to razložilo, zaposleni u ljudskim resursima su naveli neke primere.

Na primer, ako vozač provede 23 dana vozeći se u inostranstvu i napravi 3 skretanja u Velikoj Britaniji i on/ona prekorači svoj kilometarski prag za 2.000 km, on ili ona će dobiti neto 775.000 mađarskih forinti (1.936 evra).

Oni koji obavljaju isključivo prevoz u Velikoj Britaniji mogu zaraditi nešto više od milion forinti mesečno (više od 2.500 evra).

Ovde je vredno napomenuti da je prosečna plata u Mađarskoj 2022. godine, prema zvaničnim vladinim podacima, 374.800 forinti (936 evra).

Bonusi i beneficije

Kao i brojne evropske kompanije za drumski transport, Waberer’s je priznao da se bori sa nedostatkom vozača. Ne tako davno, kompanija je otkrila da je regrutovala 79 vozača iz Indije.

Mađarska logistička firma je takođe počela da bude transparentnija, ne samo u pogledu plata koje isplaćuje vozačima, već i u pogledu nekih beneficija i bonusa koje je primenila da motiviše postojeće zaposlene i privuče više osoba koje traže posao.

Kompanija je nedavno dodelila nagradu „Kamiondžija godine“ za tri vozača u svakoj poslovnoj jedinici grupe.

Nagrada se dodeljuje vozačima koji postignu sledeće:

  • prešli najviše kilometara bez udesa i većih saobraćajnih prekršaja u 2021. godini,
  • ostvarili naporan rad,
  • pobrinuli se za svoja vozila,
  • isporučili neoštećenu robu,
  • pokazali primerno ponašanje i komunikaciju sa kolegama.

Nagrada dolazi u obliku neto bonusa od 150.000 mađarskih forinti (otprilike 375 evra).

Pored toga, kompanija je najavila da će 1. septembra ponuditi slobodan dan svim zaposlenima čija deca pohađaju prvi dan škole.

U postu na LinkedIn-u, iz kompanije su naveli:

„Prvi septembar je prvi dan školske godine u Mađarskoj. Kao porodična kompanija, želimo da olakšamo našim zaposlenima koji imaju decu da se spreme za školsku godinu, tako da smo i ove godine ponovo dali podršku našim kolegama da se vrate u školu. Znamo koliko je prvi dan škole važan i za decu i za roditelje, pa je za naše kolege čija deca idu u prvi razred danas slobodan dan.

*izvor: trans.info; foto: Waberer’s

Pročitajte i...