TIR otvara novu bržu rutu iz Rusije za UAE

Nova intermodalna TIR ruta od Rusije do Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) trebalo bi da podstakne trgovinu, sa smanjenjem vremena prevoza od najmanje 50% i sa smanjenjem troškova od 15%, a sve u poređenju sa vremenima prevoza i troškovima tradicionalnim rutama.

Nova ruta pokriva značajan deo Međunarodnog transportnog koridora sever-jug (INSTC), koji se proteže od Rusije do Indije i prolazi preko Azerbejdžana i iranske luke Bandar Abbas.

Pakistanski špediter Crown 3PL Services sada redovno prevozi robu pod TIR-om koristeći ovu rutu i ​​ima koristi od smanjenja vremena prevoza do čak 20 dana. „Od vrata do vrata, ova ruta nudi najbolju vrednost u pogledu vremena i troškova“, rekao je izvršni direktor Crown Logistics Fazal Hussain Yousofzai, koji planira da koristi ovu rutu za prevoz robe u Pakistan.

TIR sistem je bio sastavni deo aktiviranja ovog koridora, jer olakšava prelazak granice i tranzitne postupke. Sa porastom digitalizacije transporta u regionu, operatori će moći da imaju koristi od još veće uštede vremena prelazeći na bezpapirni granični prelaz i carinske postupke.

izvor: iru.org;

foto: pixabay.com/iru.org