TIR: od Irana do Uzbekistana, po prvi put preko Avganistana

Nakon nekoliko uspešnih pilot operacija u centralnoj Aziji i Persijskom zalivu, aktiviran je novi TIR koridor od Irana do Uzbekistana, prvi put koristeći rutu preko Avganistana.

Dva zatvorena TIR kontejnera u kojima su se nalazile gume i čaj napustila su Iran, prošla kroz Avganistan i bezbedno stigla u Uzbekistan. Pilot operacija je izvedena uz podršku Organizacije za ekonomsku saradnju (ECO), jednog od ključnih partnera IRU-a koji pokreće ekonomski razvoj i prosperitet u regionu.

ECO i njegove članice su pokazale na delu snažnu podršku eTIR-u, što bi moglo dodatno olakšati trgovinu ovim koridorom, jer u Afganistanu, Iranu i Uzbekistanu postoje svi potrebni tehnološki uslovi za njegovo sprovođenje.

TIR kojim upravlja IRU pod mandatom UN-a, osigurava sigurnost međunarodne trgovine i doprinosi regionalnom miru. Smanjuje se vreme transporta za gotovo 60%, a troškovi do 40% – benefiti koji se mogu dobro iskoristiti za sigurno sprovođenje trgovinskih tokova i koji pružaju podršku globalnim, regionalnim i nacionalnim naporima za što brže pokretanje privrede.

izvor: iru.org

foto: Image by David Peterson from Pixabay

Pročitajte i...