TIR kao rešenje za glavobolje u tranzitu nakon Brexita

Vlada Velike Britanije organizovala je niz web-seminara u zemljama EU kako bi podigla svest o trgovinskim rešenjima nakon Brexita, posebno o TIR-u.

Virtuelni događaji, koje su održale britanske ambasade u Bugarskoj, Mađarskoj i Rumuniji, naglasili su ključnu ulogu industrije drumskog transporta u ekonomskom oporavku od pandemije COVID-19, što upravljanje trgovinom nakon Brexita čini još važnijim.

Član IRU-a u Rumuniji UNTRR ostvario je saradnju sa britanskom ambasadom na organizovanju serije webinara, koje su podržali i AEBTRI i MKFE, članovi IRU-a u Bugarskoj i Mađarskoj.

U razgovoru sa visokim predstavnicima vlade, uključujući ministre saobraćaja i ambasadore, direktorka TIR-a i usluga tranzita IRU, Tatiana Rey-Bellet, istakla je značajne koristi TIR sistema za preduzeća i carinske vlasti u EU i Velikoj Britaniji. Takođe je istakla kako je TIR posebno koristan za konsolidovani teret velike vrednosti.

TIR je dokazano rešenje za trgovinu između Velike Britanije i EU nakon Brexita, koji je nedavno između Poljske i Velike Britanije prikazao poljski član IRU, ZMPD. IRU će nastaviti da sarađuje sa svojim članovima i vlastima Ujedinjenog Kraljevstva kako bi osigurao prevoznicima mogućnost efikasnog upravljanja novom carinskom granicom.

izvor: iru.org

foto: pixabay.com