Testiranje tehnologije za daljinsko očitavanje pametnih tahografa

Od sredine jula 2024. regulatori u EU koji sprovode kontrolu u drumskom transportu moraju imati opremu za daljinsko očitavanje pametnih tahografa. U očekivanju ovoga, Holandski inspektorat za ljudsku životnu sredinu i transport (ILT) testira različite sisteme sa takvim mogućnostima.

Od juna 2019. nova teretna vozila opremljena su pametnim tahografima koji registruju vreme vožnje i odmora vozača. Postojeći kamioni i autobusi takođe moraju imati pametne tahografe ugrađene do decembra 2024. godine.

Da bi se pametni tahografi mogli čitati na daljinu, potrebna je takozvana oprema namenske komunikacije kratkog dometa (DSRC). Ovo omogućava inspektorima da procene podatke o tahografima pored puta bez zaustavljanja kamiona i drugih komercijalnih vozila.

Koristeći tehnologiju, hoće li inspektori imati sredstva da utvrde da li su registracija vremena vožnje i odmora lažna. DSRC uređaj može reći, na primer, da li tahograf registruje vreme vožnje i da li je vozačeva kartica aktivna. Prednost ovoga je što inspektori mogu preciznije da odaberu vozila za inspekciju. To povećava šansu da prestupnici budu uhvaćeni, dok inspektori mogu ostaviti vozače koji se pridržavaju pravila sami.

Holandska transportna inspekcija ima pristup za tri sistema različitih proizvođača. Inspektorat kaže da želi da stekne iskustvo sa novom tehnologijom ove godine i uporediće sposobnost 3 sistema tokom probnog perioda.

izvor: trans.info

Image by Michael Knoll from Pixabay

Pročitajte i...