TAPA pozdravlja standard EU za parkiranje kamiona

Asocijacija za zaštitu imovine koja se transportuje u regionu EMEA pozdravila je uvođenje standarda Komisije za bezbedna i zaštićena parkirališta za kamione (SSTPA) Evropske komisije.

Nedostatak sigurnih parking mesta sada predstavlja najveću pretnju bezbednosti, kamiona i tereta u Evropi, tvrdi TAPA. EU je sada na putu da odobri novi SSTPA u zakon EU putem Delegiranog akta iz domena EU pravila o vožnji i odmoru, koja su deo paketa 1 za mobilnost Komisije.

Ovaj potez predstavlja „dobrodošao dodatak kompletu alata koji cilja kriminal i bezbednost drumskog transporta“, rekao je Thorsten Neumann, predsednik i izvršni direktor TAPA EMEA.

Nova verzija SSTPA-e zameniće postojeću dobrovoljnu shemu SSTPA-e, koja je nastala nakon opsežne studije potreba EU za parkiranjem. Dostupnost sredstava EK, uz novi SSTPA, pomoći će industriji da ulaže u projekte koji poboljšavaju uslove za vozače i povećavaju kapacitet parkiranja kamiona.

TAPA EMEA procenjuje da industrija ima manjak od preko 2.000 sigurnih stajališta kamiona i preko 400.000 parking mesta u Evropi.

Neumann je dodao: “Kapacitet sigurnog parkiranja kamiona neće zadovoljiti potražnju dugi niz godina, ali ovo je pozitivan korak napred. Standard EU deli ciljeve TAPA EMEA-ovih sigurnosnih zahteva za parkiranje. Stoga ćemo aktivno podržavati usvajanje bilo kojeg od standarda. Postoje sličnosti u zahtevima između dva standarda, ali postoje razlike u pristupu.

„Dakle, ne radi se o tome koji je standard najbolji, već je za svakog operatera odluka o tome koji standard najbolje odgovara njihovim potrebama. Ogromni prioritet – u vreme kada vidimo veliki nedostatak vozača širom Evrope – je isporuka „sigurnije“ radno okruženje za vozače, kamione i teret. S tim se svi slažemo.“

izvor&foto: worldcargonews.com

Pročitajte i...