Švedska vlada primenjuje najveće kazne za kršenje kabotaže u EU

Švedska vlada odlučila je da pooštri pravila kazne za kršenje pravila kabotaže koje će biti povećana sa 40.000 kruna na 60.000 kruna (otprilike 6.000 evra).

Tomas Eneroth, švedski ministar za infrastrukturu, rekao je da je ovaj potez neophodan da bi se uveo red na puteve u Švedskoj:

„Na našim putevima mora biti reda. Stoga, vlada sada ide napred sa povećanjem sankcija za neovlašćeni kabotažni transport i strožom odgovornošću kupaca. To znači da će Švedska imati najviše kazne u EU za neovlašćene kabotaže. Poruka je jasna. Oni koji se bave varanjem i trikovima ne pripadaju našim putevima.”

Izmenama pravilnika sada je jasno precizirano šta se podrazumeva pod kabotažnim prevozom u skladu sa Uredbom EU o teretnom saobraćaju.

Odgovornost kupaca je takođe prilagođena kako bi se jasno stavilo do znanja da neovlašćeni transport ne mora da bude završen da bi se korisnik smatrao odgovornim. Kao posledica toga, kompanije će se naći u nevolji sa vlastima ako posluju sa prevoznicima koji pokušavaju krše pravila.

Vlada kaže da su veće kazne potrebne kako bi se povećala usklađenost sa pravilima.

Promene će stupiti na snagu 1. decembra 2021. godine.

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...