Švajcarska razmatra privremena ograničenja brzine od 60 km/h kako bi smanjila saobraćajne gužve

Švajcarska savezna kancelarija za puteve razmatra mogućnost uvođenja privremenih ograničenja brzine od 60 km/h kako bi se smanjile gužve u saobraćaju.

Ovu vest je preneo švajcarski list Tages-Anzeiger, a zanimljiv je podatak da je izgubljeno vreme u saobraćajnim gužvama na švajcarskim nacionalnim putevima 2021. godine iznosilo približno 32.500 sati. Štaviše, prema proceni švajcarske Savezne kancelarije za prostorni razvoj (ARE), troškovi vremena provedenog u saobraćajnim gužvama iznosili su oko 1,67 milijardi švajcarskih franaka u 2019. godini.

Plan ograničenja brzine od 60 km/h uključuje korišćenje elektronski kontrolisanih indikatora brzine za automatsko prilagođavanje maksimalne dozvoljene brzine prema obimu zabeleženog saobraćaja. Ako se odluči da se nastavi sa ovim planovima, verovatno će biti pokrenut pilot test pre konačne odluke koja će biti doneta sledeće godine.

Beno Šmid iz švajcarske Federalne uprave za puteve rekao da podržava ovu ideju, kao i da kada su ograničenja brzine snižena na 80 km/h u prošlosti, saobraćaj je tekao bolje i bilo je manje nesreća.

Međutim, Švajcarski automobilski klub (ACS) i Švajcarsko udruženje drumskog saobraćaja (Astag) nisu uvereni u ovu analizu, smatrajući da će se ograničenjem brzine na 60 km/h otići predaleko.

*izvor: trans.info; foto: unsplash.com

Pročitajte i...