Štrajk španskih kamiondžija se širi, što dovodi do nestašice hrane

Tri španska sindikata kamiondžija odbacila su u utorak vladin paket pomoći i pridružila se spontanom jednonedeljnom štrajku protiv rasta cena goriva, koji će verovatno pogoršati nestašicu prehrambenih proizvoda u supermarketima širom zemlje.

Kako prenosi Reuters, tri sindikata vozača kamiona odlučila su da se pridruže štrajku nakon što su procenili da je vladin paket podrške od 500 miliona evra, koji je ponuđen u ponedeljak nejasan i nedovoljan da kompenzuje skok cene dizela.

Visoki energetski troškovi, usled rusko-ukrajinskog sukoba, pogoršali su opšte povećanje cena, preteći da uspore ekonomski oporavak nakon pandemije, generišući socijalno nezadovoljstvo u mnogim zemljama.

Tri sindikata pridružila su se labavoj grupi vozača kamiona i vlasnika malih kamiona, koja sebe naziva Platformom za odbranu transporta, koja je stupila u štrajk 14. marta kako bi insistirala na nižim porezima i blažim propisima, rekavši da rizikuju „potpuni bankrot“.

Inače, prva nedelja štrajka izazvala je prekid lanaca snabdevanja u nekoliko industrija, kao i epizodne nestašice nekih svežih proizvoda, kao što su jaja i druge zalihe mleka. Francuski gigant Danone (DANO.PA) i holandska pivara Heineken (HEIN.AS) rekli su u utorak da će možda morati da smanje proizvodnju zbog nedostatka nekih sirovina.

*izvor: reuters; foto (Madrid, Spain): unsplash

Pročitajte i...