Šta Evropski zeleni dogovor donosi drumskom saobraćaju?

Tema koja je aktuelizovana krajem prošle godine je da je Evropska komisija objavila svoj plan za razvoj održive ekonomije pod nazivom Evropski zeleni dogovor – The European Green Deal.

Cilj plana: Evropa kao prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. godine uz istovremeno usporavanje globalnog zagrevanja i ublažavanje negativnih efekata.

Akcije plana:
• ulaganje u ekološki prihvatljive tehnologije,
• podrška industriji za uvođenje inovativnih rešenja,
• uvođenje čistijih, jeftinijih i zdravijih oblika privatnog i javnog prevoza,
• dekarbonizacija energetskog sektora,
• obezbeđivanje energetski efikasnijih zgrada,
• rad sa međunarodnim partnerima na poboljšanju globalnih standarda zaštite životne sredine.
EU će takođe pružiti finansijsku i tehničku podršku za pomoć ljudima, preduzećima i regionima kojima je to najpotrebnije na putu ka zelenoj ekonomiji. To se naziva Mehanizam pravedne tranzicije i pomoći će da se mobiliše najmanje 100 milijardi evra tokom perioda 2021-2027 u najugroženijim regionima.

Na sajtu Međunarodne unije za drumski saobraćaj (IRU), može se pročitati izjava Matthiasa Maedge-a, generalnog delegata IRU-a, da IRU pozdravlja inicijativu i posvećenost predsednice Evropske komisije da Evropski zeleni dogovor donese novu strategiju rasta za Evropu, kao i to da drumski saobraćaj ima ključnu ulogu na tom putu.

Šta to onda sadrži Evropski zeleni dogovor i kako će on doprineti rešavanju ambicioznog evropskog cilja dekarbonizacije? Evo pregleda glavnih odredbi Evropskog zelenog dogovora i njihovog potencijalnog budućeg uticaja na prevoz putnika i tereta:

Novi zakon o klimi – postaviće zakonodavni okvir za ostvarenje cilja neutralnosti ugljenika do 2050. godine. Za prevoznike u drumskom prevozu to predstavlja nove mogućnosti da pomognu svetu na njegovom putu ka održivom i sveobuhvatnom rastu, sve dok politika podrazumeva pametniji drumski prevoz, a ne njegovo smanjivanje. Važna je činjenica da danas gotovo 75% emisije CO2 potiče iz privatnih putničkih automobila – cifra koja sama za sebe predstavlja smer oblasti delovanja bilo kog novog klimatskog zakonodavstva.

Direktiva o oporezivanju energije – revizija Direktive o oporezivanju energije može potencijalno dovesti do harmonizacije cena goriva u celoj Evropskoj uniji i smanjenja tank turizma (utakanje jeftinijeg goriva u susednim državama), dok istovremeno ubrzava korišćenje goriva sa nižim vrednostima CO2 kroz uvođenje poreza na CO2.

Alternativna goriva – sektor drumskog prevoza trebalo bi da poraste za 300% do 2050. godine u Evroaziji – potražnja koju može da zadovolji samo širi spektar alternativnih goriva, uključujući gas i tečna goriva. Prelazak na kružnu ekonomiju sa nultom emisijom, sa fokusom na analiizu dobrog točka (well-to-wheel), umesto na emisije iz izduvnih gasova, biće ključan.

Modalna saradnja – važnost ravnopravnih uslova

Iako EU prepoznaje važnost modalne saradnje, IRU poziva na ravnopravne uslove između različitih vidova transporta. Umesto na pomak, IRU preporučuje fokusiranje na inovacije radi izgradnje bržeg, zelenijeg i profitabilnijeg međusobnog povezivanja načina prevoza. Da bi se stimulisala takva modalna saradnja, jedna od preporuka IRU-a je da se reinvestiraju troškovi od korisnika drumskog prevoza u inovativne projekte u drumskom prevozu.

Evropa na pravom putu – u Evropi se više od 50% robe prevozi drumovima, što ostvaruje oko 500 milijardi evra godišnjeg prihoda i zapošljava preko 5 miliona ljudi. U poslednjih 20 godina, industrija drumskog prevoza je uložila znatna sredstva u inovativne tehnologije i time uspela da smanji emisije do 98%. Ove brojke pokazuju u kojoj meri održivost predstavlja vodeći princip sektora i šta drumski saobraćaj znači za evropsku ekonomiju.

Iako je IRU i dalje posvećena naporima ka dekarbonizaciji i radu na evropskim ciljevima, takođe se podvlači i važnost globalne vizije kada je u pitanju neutralnost ugljenika.

Tok događaja


• 11. Decembar 2019.
Prezentacija Evropskog zelenog dogovora (the European Green Deal);
• 14. Januar 2020.
Predstavljanje Plana Evropskog zelenog dogovora i Mehanizma pravedne tranzicije (the Just Transition Mechanism);
• 4. Mart 2020.
Predlog Evropskog zakona o klimi kojim bi se osigurala klimatsko neutralna Evropska unija do 2050. godine.
Javna konsultacija (otvorena do 27. maja 2020.) o Evropskom paktu o klimi koja okuplja regije, lokalne zajednice, civilno društvo, preduzeća i školske ustanove;
• 10. Mart 2020.
Usvajanje Evropske industrijske strategije, ekonomskog plana “spremni za budućnost”;
• 11. Mart 2020.
Predlog Akcionog plana za kružnu ekonomiju koji je fokusiran na održivo korišćenje resursa;
• April 2020.
Predstavljanje strategije “Farm to fork strategy“ kako bi prehrambeni sistemi postali održiviji;
• April 2020.
Predstavljanje EU Strategije biodiverziteta za 2030. godinu za zaštitu krhkih prirodnih resursa na našoj planeti.

izvor: iru.org

photo: Photo by Deva Darshan from Pexels & Photo by Marcin Jozwiak from Pexels


Pročitajte i...