Španski vozači planiraju trodnevni štrajk pre Božića

Španski vozači kamiona najavili su štrajk širom zemlje, u periodu od 20. do 22. decembra, kako bi primorali vladu da preduzme mere i bolje reguliše ovaj sektor. Saobraćajne organizacije traže zabranu utovara od strane vozače, poboljšanje parkirališta za kamione i veći broj istih, kao i primenu Evrovinjete.

Španski nacionalni komitet za drumski saobraćaj (Comité Nacional del Transporte por Carretera – CNTC) najavio je štrajk u transportu širom zemlje za 20, 21. i 22. decembar jer je „sektoru ponestalo strpljenja“ i „razumnih“ kanala za pregovaranje.

CNTC kaže da se godinama vode pregovori između sektora i vlade, ali da nema napretka. Komitet je kritikovao kreatore politike zbog izostanka zabrane utovara i istovara od strane vozača, nesprovođenja evrovinjete i obavezne primene klauzule o reviziji troškova goriva. Nedostaje i izgradnja „bezbednih“ odmorišta za vozače profesionalce.

Nacionalna federacija transportnih udruženja u Španiji, udruženje poslodavaca Fenadismer, takođe je najavila štrajkove i istakla da je „trenutna situacija političkog i ekonomskog nedostatka kontrole, sa ekstremnim porastom cena osnovnih zaliha kao što su dizel ili električna energija, poslužila je samo da se da završni pečat sektoru koji se bori još od pre pandemije. „

Vlada se nada da će štrajk biti prekinut

„Uverena sam da ćemo kroz dijalog i dogovor uspeti da prevaziđemo ovu krizu i izbegnemo štrajk“, rekla je ministarka saobraćaja Rakel Sančez na događaju gde je najavila ulaganje od 400 miliona evra (462,6 miliona dolara) za dekarbonizaciju drumskog saobraćaja.

Španske transportne organizacije nisu, međutim, zadovoljne najavom, pogotovo što je španska ministarka dodala da su neka pitanja „van njene kontrole“. Kako je za Rojters preneo generalni sekretar CETM-a Hoze Marija Qijano, akcija vlade je od suštinskog značaja i Ministarstvo saobraćaja bi moglo pomoći da sektor bolje funkcioniše kroz regulativu.

*izvor: trans.info; foto: unsplash.com

Pročitajte i...