Španija žuri da očisti sneg pre nego što novo zahlađenje zamrzne puteve

Posle najgore snežne oluje u poslednjih nekoliko decenija, španski zvaničnici utrkivali su se u nedelju da očiste puteve od snega pre nego što ih novo zahlađenje pretvori u ledene zamke smrti. Oluja Filomena ubila je tri osobe tokom prolaska kroz Španiju, a radnike hitnih službi i vojne snežne plugove „uposlila“ je tokom subote oslobađanjem 2.500 vozača zarobljenih u svojim vozilima. 

Oluja je takođe donela jake kiše pre nego što se preselila kroz istočnu Španiju u južnu Francusku. Španski vremenski prognozeri AEMET predvideli su jak mraz tokom noći sa nedelje na ponedeljak u velikim delovima Španije. U planinskim predelima temperature će pasti ispod -10C, uslovi koji bi mogli trajati do četvrtka, dodala je agencija.

Naš cilj je da maksimalno iskoristimo svaki minut pre ponedeljka kada se dogodi pad temperature, da očistimo puteve“, rekao je gradonačelnik Madrida Jose Luis Martinez-Almeida kasno u subotu. „Od tada, pa do kraja nedelje biće vrlo teško postići to“ rekao je za televiziju Sexta.

Glavni grad Madrid i okolna regija bili su jedno od područja koje je sneg najviše pogodio, a ovakva količina snežnih padavina nisu zabeleženi od 1971. godine.

Vojska je takođe morala da očisti sneg sa madridskog aerodroma, jedne od regija koja je najteže pogođena snežnom olujom, koja je prinudno otkazala letove od petka kasno uveče. Oni su trebalo da budu ponovo otvoreni najranije do nedelje popodne.

Takođe su morali da pistup gradskim bolnicama održe slobodnim, boreći se sa krizom u državi zbog koronavirusa.

Oluja je do petka i subote ostavila veći deo zemlje pod desetinama centimetara snega, što je retka količina u Španiji, koja je blokirala mnoge glavne puteve.

Preko 700 glavnih ruta i dalje je bilo neprohodno u nedelju ujutro, saopštila je vlada, a takođe su otkazana putovanja železnicom do Madrida i iz njega, bar do nedelje popodne.

Vlasti u glavnom gradu zatvorile su gradske škole, fakultete i univerzitete najmanje do srede.

Kao i region Madrida, snežna oluja stvorila je izuzetno teške uslove u još četiri regije – Aragon, Valensiju, Kastilju La Manču i Kataloniju.

izvor: thelocal.es

Foto di Noah Newbauer da Pixabay